Editura Evenimentul si Capital

Big Brother în China: SUPRAVEGHERE în MASĂ pentru 1,4 MILIARDE de oameni

Autor: | | 0 Comentarii | 3995 Vizualizari

Regimul comunist de la Beijing este tot mai aproape de implementarea sistemului de „credit social”, prin care fiecare cetățean primește note de bună purtare în funcție de care este favorizat sau proscris în societate.

Municipalitatea Beijingului va acorda cetățenilor și companiilor „puncte de încredere personale” în cadrul unui sistem care va fi implementat până în anul 2021, a anunțat ieri presa chineză de stat. Este vorba despre așazisul „credit social”, de urmărire a persoanelor și entităților până în cele mai mici detalii ale vieții și activității lor.

Sistemul a fost lansat în vara lui 2014 de către Consiliul de Stat al Chinei având drept scop declarat „sporirea vigilenței față de cinstea și credibilitatea din interiorul societății”.

Planul, care a provocat numeroase comparații cu romanul 1984 al lui George Orwell, nu preciza însă nimic despre modalitățile de aplicare. Programul municipalității Beijingului ne lasă acum să întrevedem ce pregătește regimul comunist la nivelul întregii țări pentru cei 1,4 miliarde de cetățeni ai săi.

Informațiile culese despre indivizi și entități vor avea un impact direct asupra accesului la serviciile publice și la piață, asupra posibilității de a călători, de a fi angajat, de a porni afaceri etc. Persoanele și firmele demne de încredere vor primi „undă verde”, iar cele aflate pe lista neagră vor avea „interdicție de a progresa”, scrie Reuters, citând presa de stat chineză.

„Este vorba de o abordare novatoare importantă adoptată de Beijing pentru evaluarea creditelor indivizilor și a-i încadra pentru toată viața lor”, a declarat un oficial de la departamentul municipal de planificare pentru agenția de stat Xinhua.

Programul de la Beijing trebuie să servească drept exemplu pentru întreaga națiune privind modul în care trebuie îmbunățit comportamentul indivizilor și întreprinderilor, scrie Xinhua.

Sistemul de credit social se bazează pe principiul enunțat de însuși Xi Jinping: „odată declarat de neîncredere, restricționat pentru totdeauna”.

„Reprimarea eficientă a poporului”

Comuniștii chinezi sunt de mult timp obsedați de ideea unui program de supraveghere națională totală a populației. Încă din 1995, Jiang Zemin cerea mai multă „informatizare, automatizare și supraveghere”. Într-un articol din The Atlantic, Yuval Noah Hariri, profesor la Universitatea ebraică din Ierusalim, afirma: „Principalul handicap al regimurilor totalitate din secolul XX – dorința de a concentra toate informațiile și puterea într-un singur lor – ar putea deveni un avantaj decisiv în secolul XXI.”

Iar avocatul și ziaristul Gordon G. Chang afirma recent într-o analiză a Gatestone Institute: „Tehnologia îi conferă unui stat cu un partid unic precum China posibilitatea de a reprima cu eficiență poporul. Sistemul de credit social este dovada.”

„Primul stat totalitar digital din lume”

Din cauza sistemului de „credit social”, The Economist, o publicație foarte permisivă față de derapajele de stânga, numește China „primul stat totalitar digital din lume”. Liderii politici locali sunt de-a dreptul încântați de noul sistem, începând crearea de microsisteme de notare în școli, spitale și cartiere.

Beijingul va fi cea mai mare aglomerație urbană de până acum la care se va aplica „creditul social”. Observatorii remarcau că marea provocare a regimului chinez va fi să aglutineze toate micile experimentele locale într-un singur sistem național. Încă de la începutul acestui an, guvernul a demarat implementarea unei „platforme unificate de acțiuni”, anunța în februarie Human Rights Watch. Aceasta ar grupa datele provenind din diverse surse, precum camerele de supraveghere, controalele de indentitate (inclusiv programele de recunoaștere facială) sau „wifi snifers” (detectoarele de rețele fără fir). În acest scop, autoritățile plănuiesc să instaleze până la sfârșitul lui 2020 nu mai puțin de 626 de milioane de camere în toată China.

Al 13-lea SALARIU! Vezi daca esti pe lista! Cine ia bani mai multi de Sarbatori

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI