Biden, moment de confuzie în plină criză militară. I-a vorbit președintelui Chinei despre un acord care nu există?

Biden, moment de confuzie în plină criză militară. I-a vorbit președintelui Chinei despre un acord care nu există?

Într-un moment în care tensiunile dintre China și Taiwan au atins apogeul, președintele american Joe Biden stârnește mari confuzii vorbind despre un "Acord din Taiwan" despre care nu știe nimeni nimic. Stupefiați, liderii taiwanezi le-au cerut lămuriri aliaților americani.

Situația din Marea Chinei de Sud e extrem de tensionată. Provocările militare continue ale Beijingului l-au făcut pe ministrul apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, să spună că țara sa înfruntă cele mai grave tensiuni cu China din ultimii 40 de ani.

Biden: "Vom respecta acordul din Taiwan"

Și Casa Albă e îngrojorată cu privire la deteriorarea situației din regiune,. După 4 zile de incursiuni ale avioanelor chinezești (peste o sută la număr) în spațiul aerian al Taiwanului, președintele Joe Biden a încercat să detensioneze situația într-o discuție la telefon cu președintele chinez Xi Jinping.

Marți seara târziu, Biden le-a vorbit reporterilor despre conversația pe care a avut-o cu omologul său. în loc să risipească temerile cu privire la o invazie chineză asupra Taiwanului, președintele SUA a sporit confuzia. Vorbind cu reporterii pe peluza Casei Albe, Joe Biden a declarat:"Am vorbit cu Xi despre Taiwan. Suntem de acord ... vom respecta acordul din Taiwan", a spus el. "Am precizat că nu cred că el ar trebui să facă altceva decât să respecte acordul". Apoi, în vreme ce jurnaliștii cereau lămuriri, Biden s-a întors și a plecat

Ne puteți urmări și pe Google News

Biden nu-și mai poate aduce aminte ce-a vorbit cu liderul chinez?

Cum "acordul din Taiwan" nu există, unii jurnaliști au presupus că Biden părea se referea la Legea privind relațiile cu Taiwan, care obligă SUA să stabilească relații diplomatice numai cu Beijingul, nu și cu Taipei chiar SUA se obligă să furnizeze Taiwanului mijloace de a se apăra de o eventuală agresiune. Mai mult, Washingtonul recunoaște poziția Chinei că insula îi aparține și că există „o singură Chină” și nu ia nicio poziție cu privire la suveranitatea Taiwanului, cu speranța că viitorul insulei va fi stabilit pe cale pașnică.

În lipsa unor lămuriri oficiale, speculațiile presei nu au putut liniști îngrijorarea taiwanezilor, ministrul de Externe de la Taipei a solicitat „clarificări” din partea SUA cu privire la declarațiile lui Biden. Nu a primit nicio explicație pentru spusele lui Biden, dar a fost asigurat că politica americană față de Taiwan nu s-a schimbat și că angajamentul SUA rămâne „solid” - inclusiv în ceea ce privește obligația de a acorda ajutor militar.

"În fața amenințărilor militare, diplomatice și economice ale guvernului chinez, Taiwan și Statele Unite au menținut întotdeauna canale de comunicare strânse și fluide", a declarat Ministerul de Externe al Taiwanului, menționând recentele asigurări primite de la cu privire cu privire la acțiunile provocatoare ale Chinei.

SUA condamnă acțiunile militare provocatoare ale Chinei

În urma acțiunilor militare din weekend, Statele Unite au cerut duminică Chinei să oprească cu „exercițiile” sale militare provocatoare.

"Statele Unite sunt foarte îngrijorate de activitatea militară provocatoare a Republicii Populare Chineze în apropierea Taiwanului, care este destabilizatoare și subminează pacea și stabilitatea regională", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație făcută duminică, notează zerohedge.com.