Biden, în fața primului mare succes diplomatic! Era momentul să-l întoarcă pe Putin împotriva SUA

Biden, în fața primului mare succes diplomatic! Era momentul să-l întoarcă pe Putin împotriva SUA

Acordul nuclear iranian e din nou în discuție, făcând să renască speranțele că marea criză din Orientul Mijlociu se poate rezolva pe cale pașnică. Că chiar dacă negocierile se poartă prin negocieri, atât Statele Unite cât și Iranul au tot interesul să ajungă la o soluție de compromis.

Restabilirea și întărirea clauzelor acordului nuclear iranian ar fi primul mare succes al lui Joe Biden ca președinte. Programul nuclear iranian îngrijorează nu numai aliații SUA din Orientul Mijlociu (în primul rând Israelul și Arabia Saudită), dar și Europa, aflată în raza de acțiune a rachetelor iraniene. Cu toate acestea, administrația de Washington nu vrea să facă prea multe compromisuri, cel puțin nu în această fază. Administrația Biden a anunțat clar că, în ciuda insistențelor Teheranului, nu va elimina toate sancțiunile economice impuse de fostul președinte Donald Trump împotriva Iranului.

Maimuța-cyborg se joacă pe computer cu puterea minții! Elon Musk declanșează revoluția implanturilor pe creier

Poziția americană, a fost făcută publică de un important membru al Departamentului de Stat.

Înrăutățirea relațiilor cu rușii și chinezii dăunează înțelegerii

Administrația președintelui Joe Biden vrea să reînvie acordul nuclear din 2015, dar solicită, de asemenea, Teheranului să ia măsuri ferme înainte de ridicarea sancțiunilor. Iranul, pe de altă parte, dorește ca Statele Unite să facă prima mișcare și așteaptă orice evoluție. Ca un prim gest de bunăvoință, echipa lui Biden a pus capăt eforturilor lui Trump de convinge Organizația Națiunilor Unite să reimpună sancțiuni Iranului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea problemă a acestor negocieri prin intermediari este că SUA trebuie să se bazeze pe diplomații europeni, chinezi și ruși care poartă mesajele între delegația americană și iraniană. Relațiile tensionate cu China, moștenite de la Trump, și tensiunile cu Putin generate de nu le sunt americanilor de niciun folos. Prezente la Viena, alături de Franța, Germania și Marea Britanie, Rusia și China au un cuvânt greu de spus la Teheran. Acum, rămâne de văzut dacă cele două mari putero sunt cu adevărat interesate de normalizarea relațiilor dintre Iran și SUA sau preferă să pescuiască în ape tulburi

Ce s-ar putea întâmpla

Cu toate astea, sunt indicii că momentul adevărului ar putea fi aproape. Moderații iranieni sunt în fața uneia dintre ultimele șanse de a face pace cu lumea occidentală. La rândul lor, Statele Unite pot rezolva, cu un efort minim, o criză semnificativă de politică externă. În ciuda acordului recent semnat cu China, Iranul dorește eliminarea tuturor sancțiunilor a-și aduce economia pe linia de plutire. Biden, la rândul său, are mare nevoie de un succes. Cu alte cuvinte, pe hârtie un nou acord este la îndemâna tuturor.

Sunt, însă, și forțe care se opun. Conducerea iraniană nu este unitară. Aripa dură nu intenționează în niciun fel să se apropie de Washington. Moderații, chiar dacă sunt mai pragmatici, nu au la fel de multă putere. Și, până la urmă, echilibrul intern de putere de la Teheran va înclina balanța într-un fel sau altul.

Criza nucleară iraniană

Acordul, negociat în 2015 de administrația Obama, a condus la ridicarea sancțiunilor americane și internaționale împotriva Iranului în schimbul unor restricții severe asupra programului nuclear de la Teheran. În 2018, Donald Trump, după ce a subliniat deficiențele acordului, a ales să îl abandoneze și a supus Iranului unor noi sancțiuni. Teheranul, ca răspuns, a reluat câteva dintre activitățile nucleare, inclusiv îmbogățirea uraniului la un nivel de puritate de 20%, scrie ziarul italian Il Giornale.

Vaticanul a construit în secret un tunel la Ierusalim? Caută Sfântul Graal?