Florian Bichir: "E firesc ca la fiecare sfarsit de an sa se faca un bilant, o evaluare a celor intamplate."
Din nefericire pentru noi, dupa primul an ca membri deplini ai Uniunii Europene, perceptia publica nu este tocmai imbucuratoare. Astfel, conform unui sondaj al Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE) realizat in perioada 16-21 decembrie 2007, majoritatea romanilor (52%) apreciaza ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce 38% considera ca lucrurile merg intr-o directie buna.
Ingrijorator este ca, fata de luna noiembrie, numarul celor care considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita a crescut. Unde a disparut entuziasmul de acum un an? Poate lipsa unei imbunatatiri a vietii a produs acest scurt-circuit atat de rapid, atata dezamagire. Se stie ca romanii sunt un popor entuziast, dar care se dezumfla repede, dezamagiti de lipsa unor rezultate imediate, palpabile. Trebuie insa sa privim cu circumspectie acest sondaj pentru ca intrebarea nu este bine pusa. Si nu stiu cum ar raspunde cineva la aceasta chestiune vaga: se indreapta Romania intr-o directie buna?
Cel de-al doilea rezultat al studiului este mult mai lamuritor si prezinta cruda realitate: in ciuda faptului ca a fost anul aderarii la Uniunea Europeana, mai mult de jumatate dintre romani (51,5%) cred ca 2007 a fost un an mai greu decat 2006. Doar 21% considera ca a fost un an mai bun, in timp ce 17,1% nu au simtit nicio diferenta semnificativa din punctul de vedere al satisfactiei fata de viata de zi cu zi in 2007, comparativ cu 2006. Mai pe romaneste, de la euro-euforicii care am fost revenim cu picioarele pe pamant, iar cat de curand vom deveni euro-sceptici de-a dreptul. Sau cel putin euro-realisti, convinsi ca nimeni, doar noi insine ne putem ajuta, decat sa speram iluzoriu ca cineva ne va da ceva degeaba sau va face treaba in locul nostru. Sondajul este important si merita comentat, trecand peste naivitatile ori comenzile politice (ATLE este nou in domeniu), pentru ca anunta ceea ce referendumul anunta inca din vara: romanii s-au plictisit de politica. Nu mai cred in ea, iar proiectele lor s-au mutat - culmea, dupa modelul european - in plan personal. Romanii sunt preocupati de un loc de munca mai bine platit si de vremea buna pentru agricultura, anunta sondajul care detaliaza: „proiectia agendei publice pentru anul 2008 releva o preocupare crescuta a romanilor pentru problemele de sanatate (34,5%), pentru nivelul pensiilor (28,5%), pentru linistea in tara (22,7%) si pentru preturile mai mici (21,7%)”. Nimic despre politica!
Este semnalul ca politicienii vor fi nevoiti sa coboare din turnurile de fildes si sa simta pe propria lor piele Romania reala. Sa renunte la demagogie in favoarea unor proiecte concrete. Sa devina, in sfarsit, responsabili in fata electoratului. Care s-a saturat de vrajeli, de apa chioara! Daca nu, vor disparea, precum odinioara dinozaurii. Oricum, asta si sunt: niste dinozauri ai tranzitiei.