Evenimentul Zilei > Actualitate > BICHIR: Inamicii lui Hristos
BICHIR: Inamicii lui Hristos

BICHIR: Inamicii lui Hristos

Florian Bichir este de parere ca o lege a cultelor, dupa 58 de ani de comunism, era necesara.

Nu sunt de acord cu cei care sustin ca Legea cultelor este reverenta lui Traian Basescu fata de patriarhul Teoctist. In primul rand aveam nevoie de o lege a cultelor, pentru ca din 1989 incoace in Romania s-a lucrat dupa un act normativ din 1948, facut de comunistii veniti cu o zdreanta rosie in loc de tricolor pe tancurile sovietice.

Mai exact, dupa Decretul nr. 177/1948, publicat in Monitorul Oficial nr. 178 din 4 august 1948, si care permitea imixtiunea masiva a statului in chestiuni care privesc libertatea religioasa si de constiinta, chestiuni ce tin de viata privata a fiecaruia. Acest decret comunist stipula ca sunt recunoscute in Romania numai 14 culte religioase.

Ei bine, an de an, Romania era criticata ca nu are o lege a cultelor, iar acest lucru aparea explicit in raportul anual al Departamentului de Stat american privind libertatea religioasa din Romania. In plus, Uniunea Europeana critica lipsa unui cadru legal al religiei in tara noastra.

Si uite ca, de bine de rau, pana la urma ministrul Adrian Lemeni a reusit sa  faca  ceea ce n-a reusit niciun alt ministru al cultelor postdecembrist, poate cu exceptia lui Laurentiu Tanase, care s-a zbatut enorm sa dea o lege a cultelor. Or, iata, acum  avem una. Nicio lege nu este perfecta si poate fi modificata, dar cred ca este bine ca ea exista. Discutii pe marginea  acestora  vor exista, se pot face, iar legea poate fi amendata.

Dar de ce atata ura si mai ales din nou o campanie impotriva Bisericii Ortodoxe? S-a uitat oare ca Biserica Ortodoxa a fost maleabila, concilianta? Ca a acceptat sa renunte la titulatura de „biserica nationala”, care aparea in Constitutia din 1923 – cea mai liberala constitutie din epoca? S-a uitat ca tot Biserica a cedat, iar pentru a fi recunoscut, un cult religios trebuie sa faca dovada ca are un numar de adepti cel putin egal cu 0,1 la suta din populatia tarii, adica aproape 23.000. Si nu de 0,5%, cat ceruse Biserica Ortodoxa initial.

De unde atata ura? Si de ce li se pare unor intelectuali – culmea foarte anti-ortodocsi, dar sensibili la tot ceea ce inseamna secta ori cult neoprotestant – ca Biserica Ortodoxa este favorizata fiindca ia bani mai multi? Este incorect ca banii  se dau  proportional cu numarul credinciosilor? Ati dori ca o biserica majoritara cu  aproximativ 15.000 de biserici si 19 milioane de ortodocsi sa primeasca tot atat cat cine stie ce secta obscura care numara o mana de adepti? Ce este incorect si unde este avantajul?  Este vina ortodocsilor ca sunt majoritari?

Ii informez pe acesti intelectuali, culmea cam aceiasi care au cerut si scoaterea icoanelor din scoli, ca in Germania exista un impozit religios, iar odata colectat, statul distribuie banii cultelor, si  tot in functie de procentul credinciosilor. Sa fie discriminare in Germania? N-as crede! Sunt mai degraba tentat sa cred ca la mijloc este vorba despre o isterie anticrestina intretinuta de unii care au sufletul ros de pacate sau, pur si simplu, care nu cred in Hristos.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: