Beţi vin roşu după friptura din carne roşie!

Antioxidanţii din vin neutralizează efectul substanţelor nocive din carnea roşie, arată un studiu israelian.

Combinarea vinului roşu cu friptura preparată dintr-o carne roşie scade riscul apariţiei cancerului sau a diabetului, arată un studiu realizat la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi publicat în „Jurnalul de Chimie Agricolă şi Alimentară“ („Journal of Agricultural and Food Chemistry“).   Potrivit cercetătorilor, antioxidanţii din vinul roşu anihilează anumite substanţe nocive eliberate în stomac atunci când carnea roşie este digerată. Se previne îngroşarea arterelor şi diabetul

Studiul israelian este prima cercetare care analizează efectul vinului roşu în combinaţie cu un alt produs alimentar. Cercetătorii israelieni de la Universitatea Ebraică au folosit cobai, pe care i-au hrănit fie numai cu carne roşie simplă, fie cu un amestec de carne şi vin.   Testele ulterioare au demonstrat că, prin adăugarea vinului roşu, se poate reduce nivelul a două substanţe toxice eliberate în timpul digerării grăsimii, vinovate de îngroşarea arterelor şi de apariţia cancerului, a diabetului sau a bolii Parkinson. Cercetătorii israelieni sugerează că stomacul acţionează ca un „bioreactor“, în care antioxidanţii din vin neutralizează o parte din nocivitatea cărnii. Efectul benefic al băuturii se datorează prezenţei polifenolilor, antioxidanţi puternici care previn lezarea structurilor celulare.

Antioxidanţii puternici din vin se mai regăsesc şi în ciocolată, fructe, legume şi ulei de măsline. În plus, vinul roşu consumat la aceeaşi masă cu friptura uşurează digerarea celei din urmă, mai spun specialiştii.

„Băutura mai emulsionează din grăsimi şi ajută la digerarea cărnii. Se cunoaşte faptul că aceasta este destul de indigestă“, subliniază Mihaela Ionescu, medic primar nutriţie, boli metabolice şi diabet la Institutul „N. Paulescu“, din Bucureşti.

FAPT Vinul tratează anemia Atât vinul roşu, cât şi carnea roşie tratează forme diverse de anemie, datorită conţinutului de fier cu o biodisponibilitatea ridicată. „S-a demonstrat că fierul din aceste produse se absoarbe foarte bine la nivel digestiv, în comparaţie cu fierul din spanac“, subliniază nutriţionistul Mihaela Ionescu. De asemenea, vinul roşu, din care se consumă maximum un pahar zilnic, scade incidenţa bolilor cardiovasculare şi creşte durata de viaţă. „Alcoolul din vin are un efect periferic vasodilatator, prin urmare duce la scăderea tensiunii arteriale“, adaugă doctorul. De preferat ar fi vinul roşu, cel alb având de regulă un conţinut ridicat de conservanţi.