Beți cafea, nu vă feriți de ea!

Beți cafea, nu vă feriți de ea! Ceașcă de cafea. Sursa foto: Dreamstime.com

Să bei o ceașcă de cafea este o modalitate arhicunoscută pentru a-ți crește nivelul de energie la începutul zilei. Dar, băuturile care conțin cofeină au și o serie de beneficii surprinzătoare pentru sănătate. S-a dovedit științific că sunt bune pentru inimă și chiar pot reduce riscul de diabet de tip 2. MailOnline dezvăluie câteva beneficii potențiale pentru a-ți menține sănătatea datorită consumului de cafea.

Consumul a cel puțin patru căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de depresie, în comparație cu consumul doar a uneia, potrivit unui studiu din Spania, realizat pe 14.413 de subiecți, absolvenți de studii universitare.

Cercetătorii de la Asociația Națională a Cafelei susțin că unul dintre motivele pentru care cafeaua ar putea reduce riscul de depresie este că substanța activă blochează compușii chimici care inhibă această stare de spirit.

La fel cum cofeina te împiedică să adormi, stimulentul blochează, de asemenea, receptorii din creier să se lege de adenozina, un compus chimic care provoacă nu doar oboseală, ci și o stare depresivă. Cafeaua vă poate menține ficatul sănătos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile cercetări sugerează faptul că există o legătură între consumul de cafea și riscul de a dezvolta boli hepatice. Un studiu realizat de Universitatea din Coimbre, Portugalia a relevat faptul că că cei care au băut mai multă cafea au ficatul mai sănătos. Dar, acest lucru nu se datorează doar cofeinei. Atât boabele decofeinizate, cât și cele cu cofeină au avut acest efect pozitiv asupra ficatului.

În timp ce acele persoane care au băut cafea obișnuită au avut mai puține riscuri de a dezvolta fibroză hepatică, consumul mai mare de cafea decofeinizată a fost asociat în mod semnificativ cu niveluri reduse de ficat steatozic. Cafeaua poate ajuta la menținerea unei mase corporale sănătoase.

Cercetătorii spun că acest lucru s-ar putea datora faptului că băutura ta de dimineață îți optimizează rata metabolică - numărul de calorii pe care corpul tău le arde de-a lungul unei zile. Aceste cercetări scot în evidență faptul că cofeina ar putea ajuta la pierderea în greutate și la tratamentul împotriva obezității.

Un studiu mai recent a arătat faptul că consumul de cafea a dublat cantitatea de grăsimi arse și a crescut consumul energetic cu 13%. Această constatare a fost confirmată de producătorii de cafea Nestle. Un alt studiu din SUA, publicat în The Journal Of Nutrition în 2020, arată că femeile care beau mai multă cafea au mai puțină grăsime corporală.

Cafeaua are beneficii pentru sistemul cardiovascular

Excesul de cofeină îți poate solicita mai mult inima și te poate face să te simți mai agitat. Dar, în cantități moderate, s-a dovedit că această băutură reduce riscul de boli cardiovasculare. De fapt, trei până la cinci căni de cafea pe zi ar putea fi cantitatea optimă pentru a-ți menține inima sănătoasă. Potrivit unui studiu al Institutului de Informații Științifice despre Cafea (ISIC) din 2022, consumul a trei căni de cafea pe zi, îți poate reduce riscul de adezvolta hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și fibrilație atrială.

„Consumul de cantități moderate de cafea nu este asociat doar cu un risc mai scăzut de boli de inimă, ci și cu o durată de viață mai lungă”, spune profesorul Kjeld Hermansen de la departamentul de medicină clinică al Universității Aarhus. S-a demonstrat că consumul de cofeină îmbunătățește rezistența fizică de mare intensitate.

Cafeaua reduce riscul de a dezvolta Alzheimer

Potrivit cercetătorilor, consumul de cafea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer. Un studiu realizat în 2016 a scos în evidență faptul că persoanele care consumă cafea își reduc riscul de pierdea memoriei. Dar, cercetătorii au subliniat faptul că sunt necesare mai multe studii pentru găsi această legătură de cauzalitate. Alte studii arată faptul că consumul de cafea reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Cafeaua reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Un studiu recent a descoperit că cofeina nu numai că ajută la slăbit, dar ar putea, de asemenea, să scadă riscul de a face diabet de tip 2. Dr. Dipender Gill, autor principal al studiului, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat: „Aceste rezultate sugerează că cofeina poate fi legată de un indice de masă corporală mai scăzut, de grăsime corporală mai mică și de o probabilitate redusă de a dezvolta diabet de tip 2.