Potrivit CNSAS, celebrul actor Ion Besoiu ar fi fost informator al Securităţii în anii ’80 cu numele de cod "Bogdan" şi recompensat cu diferite cadouri pentru serviciile aduse.
A fost un informator cu statut special. Era director al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" şi membru de partid, deci teoretic imun la intenţiile de recrutare ale Securităţii. Cu toate acestea, în 1980, Direcţia a III-a a Securităţii a reuşit să obţină aprobarea organelor de partid ca maestrul să fie folosit pentru "elucidarea interesului manifestat de diplomaţi faţă de acesta". În dosarul de reţea ce se găseşte în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Ion Besoiu apare ca informator cu numele de cod "Bogdan".
Mai multe rapoarte ale ofiţerilor, bazate pe discuţiile avute cu Besoiu, precum şi bonurile care atestă că Securitatea i-ar fi oferit cadouri au stat la baza notei de constatare a colaborării sale, trimisă recent la Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei cereri de verificare depusă de "Evenimentul zilei".
Besoiu i-a oferit numărul de telefon securistului
Dorinţa Securităţii de a-l recruta pe actor s-a născut în 1980, după ce în 1979 trupa de la "Bulandra" repurtase un mare succes în turneul său din Statele Unite.
Potrivit documentelor de la CNSAS, ofiţerii îşi culegeau informaţiile de la sursa "Bogdan", cum îl botezaseră pe actor, în cadrul unor discuţii, apoi le transcriau în rapoarte. Era o tactică folosită în mod obişnuit în cazul personalităţilor, cărora nu le cereau să scrie note.
"Poate mergeau securiştii şi-şi luau whisky"
Relaţia a funcţionat în aceste condiţii foarte bine, Securitatea reuşind să afle prin intermediul lui "Bogdan" - după cum reiese din note - intenţiile unor cunoscuţi de a pleca în străinătate. În 1981, de pildă, după o recepţie la Amabasada SUA, a atenţionat securiştii că funcţionarul I.I. "intenţionează să rămână în străinătate pentru a face regie de film. (…) Reiese în mod clar intenţia acestuia de a pleca cu orice preţ în exterior şi a rămâne definitiv în SUA".
Pentru munca sa, actorul ar fi fost recompensat cu diverse cadouri de securişti, dosarul său conţinând diverse bonuri pe care securiştii le-au decontat în acest sens în preajma Sărbătorilor de iarnă sau a zilei sale de naştere, în total 1.531 lei.
"Poate mergeau şi-şi luau ei o sticlă de whisky. Eu nu am primit niciodată cadouri de la securişti. E ridicol, eu aveam un salariu de 6.000 de lei. Veneau la mine în calitatea mea de director şi uneori îi şi ţineam la uşă, până îmi terminam treaba. Mă întrebau, într-adevăr, despre ce s-a discutat la aceste recepţii, dar nu le-am dat niciodată vreo notă şi nu am semnat niciun angajament", spune actorul.
Potrivit notei de constatare trimisă de CNSAS la Curtea de Apel, în 1988, Securitatea a obţinut o nouă aprobare de a fi folosit ca informator, având acordul său bazat pe "convingere patriotică".
CONTROVERSE
Ion Besoiu, autor anti-Revoluţie?
De-a lungul vremii, Ion Besoiu a făcut subiectul unor suspiciuni ce vizau, în ultimă instanţă, ataşamentul său faţă de regimul comunist. Astfel, în 1984, actorul a recitat o poezie din volumul "Saturnalii", semnat de Corneliu Vadim Tudor, cunoscut ca poet de curte al lui Ceauşescu. Volumul conţinea versuri antisemite, ceea ce a stârnit protestul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti şi un adevărat scandal, încheiat cu un memoriu trimis de Vadim lui Ceauşescu. Prins la mijloc, Besoiu s-a disculpat susţinând că nu a ştiut că volumul are şi versuri antisemite.
În zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989, Besoiu a stârnit iarăşi uimirea după ce numele său a apărut în "Săptămâna" ca autor al unui articol prin care erau înfieraţi revoluţionarii din Timişoara. "Ne exprimăm adeziunea totală faţă de poziţia justă a partidului şi statului nostru faţă de atitudinea duşmănoasă a unor cercuri reacţionare care s-au dedat la acte huliganice cu caracter net fascist în zilele de 16 şi 17 decembrie în oraşul Timişoara", scria autorul, care preciza că exprimă poziţia tuturor "oamenilor de artă şi cultură", ce sunt împotriva "atitudinii duşmănoase a cercurilor străine".
Ion Besoiu a susţinut în 2008, într-o declaraţie pentru EVZ, că nu el a scris articolul "Poziţie realistă, profund patriotică", ci o persoană din redacţia revistei, pe care o ştie, a cărei declaraţie de recunoaştere o are acasă şi pe care a iertat-o.
TĂCERE
Actorul Ion Caramitru ştie de câţiva ani faptul că Ion Besoiu a divulgat Securităţii intenţia sa de a pleca şi de a rămâne în Statele Unite ale Americii
Astăzi director al Teatrului Naţional, Caramitru spune că a realizat în urmă cu doi ani, când şi-a citit dosarul de la CNSAS, că pe baza acestei note a ratat bursa la Yale, în 1980. "În 1979 fusesem în turneu în Connecticut, în orăşelul unde este celebra Yale. Aveau acolo o secţie de teatru studenţesc, iar eu, care eram deja asistent la Bucureşti, am făcut o demonstraţie cu studenţii, care s-a bucurat de succes. Ulterior, am primit prin intermediul Institutului Internaţional de Teatru o bursă acolo, dar de care nu am putut beneficia", spune Caramitru. "Am încercat să merg peste tot în audienţă, chiar şi la Suzana Gâdea am ajuns. Nu mi s-a dat însă paşaport", îşi aminteşte cu revoltă actorul.
Caramitru: "M-a costat foarte mult"
Ca urmare, la sfârşitul stagiunii, în Adunarea Generală de la "Bulandra" acesta şi-a dat demisia în semn de protest. "Mi-am luat soţia şi copiii şi am plecat la mare. După patru zile am fost sunat că mi-au dat paşaportul. Am plecat pentru că îmi dădeam seama că s-ar putea să nu mai am ocazia, însă bursa o pierdusem, căci ajunsesem cu câteva luni mai târziu. În compensaţie, mi-au organizat o vizită pe la teatrele de vară", mai relatează Caramitru, concluzionând despre informaţiile date de Besoiu: "M-a costat foarte mult şi a fost un lucru foarte grav".
După 1980, Caramitru nu a mai putut pleca din ţară, căci turneele în exterior au fost interzise. El şi familia sa a rămas însă în atenţia Securităţii prin "Bogdan", care a descris, în 1983, viaţa Elenei Caramitru Portier, sora actorului, stabilită în Elveţia, după ce aceasta se întorsese pentru o vizită în România. Aceasta lucrase înainte de emigrare ca organizator de spectacole tot la Teatrul "Bulandra". "Fratele său a venit la sursă şi i-a spus că ar vrea să depună cerere pentru a fi primit în rândurile partidului, dar se temea că ar putea întâmpina dificultăţi din cauza surorii sale", mai nota ofiţerul.
"Nu o cunoşteam foarte bine pe sora lui Caramitru, deci e absurd că aş fi dat informaţii despre ea", spune Besoiu. Caramitru îl contrazice însă: "Ba sigur că o ştia, că lucrase în teatru. Ideea că aş fi vrut să intru în partid e falsă. Dimpotrivă, am refuzat şi când mi-a propus Toma Caragiu, şi mai târziu", spune acesta.