Muzicianul a pus pe ritmuri de jazz melodii rock şi funk.
Berti Barbera a oferit un spectacol de zile mari sutelor de spectatori veniţi miercuri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Alături de trupa 4Given, Barbera a deschis Sibiu Jazz Festival, eveniment ce reuneşte trupe din 14 ţări şi durează până duminică.
Rock, funk şi samba
După două seri în care au avut loc Galele Studenţeşti de Jazz, miercuri a început festivalul propriu- zis, cu câte două trupe consacrate concertând în fiecare seară. Festivalul a fost deschis de recitalul muzicianului Berti Barbera, acompaniat de trupa 4Given. Aprinzând un beţişor parfumat pe care l-a aşezat la picioare, Barbera s-a declarat bucuros că deschide „acest festival la care acum 20 de ani nu visam să fim nici spectatori“ şi a invitat lumea să se relaxeze şi să se simtă bine.
A urmat un spectacol excepţional, două ore explozive, în care cvartetul a combinat stilurile, trecând cu uşurinţă de la piese rock transformate cu acorduri de jazz, la funk sau samba. Unul dintre cele mai reuşite momente a fost cel când s-a cântat „Smoke on the Water“. „Îl facem noi de jazz“, a glumit Barbera, iar hitul rock al celor de la Deep Purple a sunat minunat.
Berti Barbera a dialogat permanent cu publicul, îndemnându- i pe spectatori să intre şi pe site-ul trupei. „Ar fi minunat să ţinem legătura. Nu suntem puţini, dar populaţia creşte“, a mai spus muzicianul, încheind cu „Eşti ceea ce asculţi!“. Recitalul a fost urmat de cel al belgienilor de la Carlo Nardozza Quintet, cu un stil total diferit, având doi solişti: unul la trompetă şi altul la saxofon.
Poezie şi tangou argentinian
Aseară, pe scena festivalului erau aşteptate să urce trupele Antonio Flinta Trio, din Italia, şi Lasse Lindgren Quartet, din Suedia. Astăzi, în cea de-a treia seară de festival, spectatorii îi vor putea asculta pe muzicienii de la Djabe, trupa numărul unu de jazz-world fusion a Ungariei, şi pe Henry Franklin şi Eldad Tarmu Quintet, artiştii fiind originari din SUA, Israel şi România. În mod excep- ţional, în încheierea serii va cânta şi o a treia trupă, La Floresta (muzicieni de origine spaniolă şi columbiană), a căror muzică îmbină poezia şi tangoul argentinian.
Duminică, recital Tok Tok Tok
Mâine-seară va cânta Jean Loup Longnon Big Band, din Franţa, singurul big band invitat în festival, iar duminică festivalul se va încheia cu recitalul trupei germane Tok Tok Tok, solista trupei fiind însă din Nigeria.
Un bilet costă 30 de lei, iar elevii şi studenţii beneficiază de o reducere de 50%. De altfel, în fiecare seară sala de 700 de locuri a fost aproape plină.
În a doua seară de festival, în cadrul Galelor Studenţeşti, s-a aflat în sală şi ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Deşi a fost invitat, acesta nu a urcat pe scenă şi a preferat să spună câteva cuvinte publicului din faţa scenei. Faţă în faţă cu directorul festivalului, Konstantin Schmidt, ministrul a mărturisit că nu ştie de ce în acest an Ministerul Culturii nu a sponsorizat festivalul. „Voi face o anchetă ca să aflu de ce, dar promit că anul viitor ministerul va susţine festivalul“, a spus Iorgulescu.
De altfel, Adrian Iorgulescu s-a aflat în acea seară la Sibiu nu pentru festival, ci pentru lansarea candidaţilor PNL şi nu a ratat ocazia de a face aluzii politice. „Nu am venit aici să fac campanie. De fapt, ştiu că Sibiul e liberal, după ce a fost Capitală Culturală Europeană“, a spus ministrul Iorgulescu.