Berlusconi a câştigat alegerile

Dacă rezultatele sondajului difuzat de postul de televiziune Sky TV se confirmă, liderul de centru-dreapta, în vârstă de 71 de ani, va deveni premier pentru a treia oară. Un al doilea sondaj, difuzat de televiziunea publică, îl plasează pe Berlusconi pe primul loc în ambele camere.

Silvio Berlusconi a câştigat alegerile legislative din Italia, cu două puncte avans faţă de contracandidatul său de stânga Walter Veltroni în Camera inferioară a Parlamentului şi cu trei procente în Senat, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, relatează Reuters.

Secţiile de vot s-au deschis în această dimineaţă, la ora locală 7.00 (8.00 ora României).

Principalii lideri politici au votat încă de ieri: Walter Veltroni la Roma, al cărui primar a fost până în urmă cu câteva săptămâni, iar Silvio Berlusconi în fieful său din Milano.

Unele sondaje au estimat că Berlusconi, liderul Partidului Poporului Libertăţii (PDL), din care fac parte aliaţii săi Liga Nordului (regionalist, populist) şi Alianţa Naţională (AN, conservator), ar putea reveni la guvernare, pentru un al treilea mandat. Dar majoritatea în ţară nu înseamnă neapărat şi o majoritate în Senat, în condiţiile în care legea electorală prevede o primă de majoritate pentru învingătorii din fiecare regiune.

Dacă partidele mai mici - comuniştii şi verzii, UDC (centru-dreapta, creştin), La Destra (extremă-dreapta) - au un rezultat bun în unele regiuni, riscă să priveze de primă PDL sau noul Partid Democrat (PD) al lui Veltroni.

În aceste condiţii, Italia se va afla din nou într-o situaţie asemănătoare celei din 2006, când Romano Prodi a câştigat alegerile, dar guvernul său a căzut 20 de luni mai târziu, în lipsa unei majorităţi confortabile în Senat.

Alegerile generale au fost stabilite în urma evenimentelor din februarie, când preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat Parlamentul.

Schimbarea politica adusă odată cu această decizie s-a realizat pe fondul înfrângerii guvernului Romano Prodi, în ianuarie, în cadrul Senatului italian. După 20 de luni de guvernare, Senatul nu a acordat votul de încredere, astfel că premierul italian a fost nevoit să-şi depună demisia.

Şi românii au avut dreptul de a vota

Pe fondul alegerilor anticipate, formaţiunea Noii italieni - Partidul imigranţilor (Nouvi Italiani Partito Immigrati) s-a mobilizat pentru a reuşi înscrierea pe listele electorale a unui număr cât mai mare de imigranţi români şi polonezi.

Mariusz Gajdemski, secretarul general al partidului, a declarat că "după scandalul Reggiani, se urmăreşte demonstrarea faptului că românii din Italia alcatuiesc o comunitate muncitoare şi cinstită, care va contribui la stabilitatea şi sporirea siguranţei în capitala italiană."

Liderul formaţiunii, Mustapha Mansouri, a afirmat că "pentru aceste alegeri Noii italieni - Partidul imigranţilor va sta la dispoziţia românilor şi polonezilor cu acte legale, interesaţi să se înscrie pe listele electorale din acest an şi să participe la dezvoltarea politicii locale."

În ceea ce priveşte obiectivul principal al partidului imigranţilor, "aceasta intenţionează să ofere raspunsuri sincere populaţiei formate din noi italieni care plătesc impozite şi respectă legea şi au dreptul de a participa activ la viaţa politică a ţării", după cum declara vicepresedintele formatiunii, Marco Angelelli, in septembrie 2007.

Citiţi şi "Partidul românilor din Italia, Împreună cu Berlusconi"!

"Românii votează pentru italieni"!

(11:10)