Secretomania a luat sfârșit. Arma de asalt Beretta ARX 160 se va produce la Plopeni

Secretomania a luat sfârșit. Arma de asalt Beretta  ARX 160 se va produce la Plopeni

La Uzina Mecanică Plopeni se va produce o armă de asalt Beretta. Ministrul Economiei a anunțat că este vorba despre ARX 160. Timp de două luni, MApN și reprezentații uzinei au refuzat să ofere date despre aceasta.

Nicolae Bădălău a declarat joi seară, la B1 TV, că un contract important a fost semnat cu Beretta, iar cunoscuta armă ARX 160 va fi produsă la fabrica de armament de la Plopeni, Prahova "În paralel avem contract cu Beretta. (...) Noi trebuie să trecem la un calibru NATO. Aceste arme (Beretta - n. r.) le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi au spus că tipul ăsta de armă este tipul de armă cu care Armata Română şi-ar dori să se doteze. Am discutat cu dânşii şi vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni. (...) Vom produce arma ARX 160 şi o armă mai mică pentru trupele speciale, în a doua parte", a spus ministrul Economiei.

În luna ianuarie, EVZ a solicitat Uzinei Mecanice Plopeni detalii despre arma ce ar urma să fie produsă acolo, însă, aceștia au refuzat. În schimb, au precizat că ”activitatile de testare ale armei au fost efectuate de catre specialistii MApN, la aceste activitati neparticipand reprezentanti ai Uzinei Mecanice Plopeni SA”. ”Prin Ordinul Ministrului Economiei nr 1652/18.12.2018, s-a constituit o Comisie de analiza si/sau asistare la negociere in scopul analizarii inscrisurilor si asistarii partii romane in atragerea de investitii si realizarea, dupa caz, a unui parteneriat, in vederea realizarii de produse si servicii specifice domeniului de interes. Deoarece, la data prezentei (18 ianuarie), partile se afla in plin proces de negociere, in aceasta faza fiind implicate acorduri explicite de confidentialitate, Societatea Uzina Mecanica Plopeni SA, nu va poate oferi date sau informatii suplimentare”, susțineau reprezentanții uzinei.

MapN a invocat existența informațiilor clasificate

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul lor, reprezentanții MapN au refuzat, în februarie, să ofere EVZ detalii concludente despre noul tip de armă de asalt Beretta, invocând ”informații clasificate”.

”Vă informăm că în anul 2018 au fost parcurse etape de testare pentru mai multe tipuri de asalt în vederea testării și evaluării comparative a acestora, testările acestora realizându-se în poligoane aparținând M.Ap.N. Decizia privind derularea activităților de testare și evaluare comparativă a fost luată la nivelul conducerii M.Ap.N. cu scopul de a obține o analiză comparativă a parametrilor de performanță tehnici și operaționali, conform instrucțiunilor aplicabile, performanțele sistemelor de armă testate fiind comunicate ulterior fiecărui operator economic în parte. Informațiile privind perfomanțele acestor sisteme de armă sunt informații clasificate, încadrându-se la art.12, pct. 1, lit.a) din Legea 544/2001 și nu constituie informații de interes public. Menționăm că aceste teste nu au făcut parte dintr-o procedură de achiziție pentru MApN, și nu au implicat costuri din partea instituției militare”, se arată în răspunsul Ministerului Apărării.

Asociere între Beretta și Uzina Mecanică Plopeni

România se va asocia cu producătorul italian de armament Beretta în vederea realizării, la Uzina Mecanică de la Plopeni din judeţul Prahova, a două noi tipuri de arme, a anunţat, joi, ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Potrivit acestuia, statul român şi compania italiană vor crea o nouă societate, în care partea română va deţine 80% din acţiuni.

"Noi trebuie să trecem de la 7,62 cu Armata Română (...) la un calibru NATO şi aceste arme le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale din Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi cei de acolo au spus că tipul acesta de arme, ARX 160, este tipul cu care Armata Români şi-ar dori să se doteze. În baza la lucrul ăsta, noi am discutat cu dânşii şi am făcut un contract. Vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni, unde parte română va avea 80%", a declarat Bădălău la B1 TV.

Ministrul Economiei a precizat că la Plopeni se vor produce două tipuri de arme de asalt, inclusiv modelul ARX 160, care vor fi valorificate atât pentru piaţa internă, cât şi la export. "Avem piaţa externă şi avem principalul nostru beneficiar, Armata Română, care trebuie să treacă de la Kalashnikov-ul ăla din '60, că îi trimitem în teatrele de operaţiuni cu Kalashnikov. Noi trebuie să oferim, noi ca furnizori, noi ca producători, trebuie să oferim Armatei Române cel mai bun armament", a adăugat Bădălău.

Ministerul Apărării Naționale, principalul client

Uzina Mecanică Plopeni a fost fondată în anul 1937, când s-au pus bazele “Fabricii de muniţie Mărgineanca”, fabrică aflată in componenţa Regiei Autonome a Întreprinderilor Miniere şi Metalurgice ale Statului din Ardeal(R.I.M.M.A), regie subordonată Ministerului Economiei Naţionale.

Între Ministerul Aparării Naţionale şi R.I.M.M.A a fost încheiat un contract pentru livrare de muniţii, contract care a stat la baza construirii uzinei. Construcţiile au demarat în anul 1937 în baza unui acord încheiat între R.I.M.M.A. şi ARDELT-GERMANIA, ultima fiind şi firma care a asigurat elementele metalice ale clădirilor, precum şi dotarea tehnologică atât a liniilor de uzinare cât şi a secţiei pirotehnice.

În anul 1939 Uzinele R.I.M.M.A - Mărgineanca au produs primele cantităţi de muniţii, calibrele 75 mm, 100 mm, 105 mm, 150 mm.

Prin Decretul Lege Nr. 419 din 12 Februarie 1940, Uzinele Mărgineanca se reorganizează în subordinea Ministerului Înzestrării Armatei, sub forma de administraţie publică autonomă, purtând denumirea de: “Administraţia Publică Autonomă a Uzinelor Mărgineanca”, cu sediul la Bucureşti pe Strada Benitto Mussolini (actualmente Nicolae Iorga ), Nr. 21.

După încheierea celui de-al doilea Război Mondial, uzina a parcurs o primă perioadă de recesiune, perioadă în care au fost efectuate concedieri masive.

La data de 24 Iulie 1947, prin Legea Nr. 268, uzina se transformă în societate anonimă în cadrul Departamentului Întreprinderilor Metalurgice ale Statului.

Perioada cuprinsă între anii 1965-1985 a fost marcată de creşteri însemnate ale producţiei, atât în domeniul tehnicii militare, cât şi în domenii ”civile”.

În ceea ce priveşte producţia de muniţii, uzina a fost dotată cu noi tehnologii performante, care au permis atât creşterea numărului de produse executate cât si extinderea gamei. Dacă la punerea în funcţiune, uzina fabrica doar muniţii calibru 75, 100, 105 şi 150 mm. în anul 1985 producţia militară devine mult mai diversificată, fabricându-se lovituri calibrele 23, 30, 40, 76, 85, 100, 120, 130 şi 152 mm, precum şi elemente de muniţii care se livrau către alte uzine.

Nu în ultimul rând, investiţiile efectuate au permis implementarea unor licenţe destinate echipamentelor hidraulice industrial (Bosch, Rexroth, Meiller, Fiat, Brunninghausen) , uzina devenind cel mai mare producător de pompe , motoare şi cilindrii hidraulici din ţară.

Până în anul 1990, uzina a funcţionat sub denumirea de “Întreprinderea Mecanică Plopeni”, în cadrul M.I.M.U.E.E.-C.I.E.S.

În anul 1991, C.I.E.S. se reorganizează şi devine Regie Autonomă RATMIL BUCURESTI, Uzina Mecanică Plopeni având statutul de sucursală a acesteia.

Începând cu anul 1992, uzina parcurge o a doua etapă de recesiune din istoria sa, etapă începută cu prăbuşirea pieţelor externe (desfiinţarea CAER şi impunerea unor embargo-uri).

Declinul a avut drept rezultate disponibilizări masive de personal, separarea capacităţilor de producţie civilă şi constituirea de noi societăţi comerciale (Hidraulica Plopeni şi FEHS Băicoi).

În anul Centenarului, Uzina Mecanică Plopeni este filială a C.N. ROMARM S.A. şi are drept obiect de activitate ”fabricarea armamentului şi muniţiei”. Principalul nostru client este Ministerul Apărării Naţionale, gama de produse livrate fiind următoarea: lovituri calibrele 20 mm , 23 mm, 30 mm, 40 mm, 100 mm, 100 mm APFSD-S(proectil subcalibru tip “Săgeată”), 152 mm, contramăsuri electronice Chaff şi Flare, calupi explozivi.

În programul de cercetare- dezvoltare sunt incluse noi tipuri de muniţii solicitate de către M.Ap.N., respectiv lovituri de calibrele 25 mm, 30x173 mm, 35 mm.