Berea previne diabetul? Mitul devoalat de cercetători

Berea previne diabetul? Mitul devoalat de cercetători

În general, berile sunt fabricate după același proces, care implică doar patru ingrediente principale: apă, malț din orz (sau din alte cereale, precum grâul, orezul sau porumbul), hamei și drojdie. Apa reprezintă peste 90% din compoziție, toate celelalte fiind ingrediente vegetale naturale.

Datorită malțului, berea conține o cantitate importantă de fibre solubile; o jumătate de litru de bere poate asigura 10% din necesarul zilnic de fibre al organismului1, favorizând astfel digestia.

Berea poate fi o sursă importantă de minerale, o sticlă sau o cutie de 0,5 l conținând 135 mg de potasiu. Alte minerale importante conținute de bere într-o cantiate redusă sunt fosforul,, magneziul, calciul și sodiul. De asemenea, berea este o sursă importantă de siliciu2 - element ce ajută la îmbunătățirea densității minerale a oaselor.

Consumul moderat de bere scade riscul de diabet de tip 2

Ne puteți urmări și pe Google News

Cavitatea bucală, stomacul și intestinul subțire transformă alimentele în glucoză care intră în fluxul sangvin. Nivelul crescut al glucozei trimite un semnal pancreasului să producă insulină, iar insulina transferă glucoza în celulă. În cazul unei persoane cu diabet de tip 2, corpul nu reacționează corect la insulină, iar pătrunderea glucozei în celule este împiedicată. Consumul moderat de bere nu numai că poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2, dar poate îmbunătăți procesul de reglare a nivelului de glucoză din sânge și limita complicațiile în cazul pacienților deja afectați de diabetul de tip 2. Dacă o doză de cola conţine şapte linguriţe de zahăr, iar o cantitate comparabilă de suc de portocale, şase linguriţe, un pahar de 250 de mililitri de bere conţine doar o linguriţă de zahăr. În plus, berea reprezintă 93% apă, având astfel proprietăţi hidratante.

Având în vedere conţinutul redus de zaharuri al acestei băuturi, consumul moderat previne diabetul. Un studiu din 2010, efectuat pe un grup de 38.000 de bărbaţi din Statele Unite, a stabilit că persoanele care au consumat un pahar sau două de bere pe zi, timp de patru ani, au înregistrat o scădere a riscului de diabet de tip 2 cu până la 25%.

- Berea previne maladia Alzheimer

Deşi berea este asociată de obicei cu pierderile de memorie, dacă este consumată în exces, cercetătorii britanici indică faptul că această băutură ar putea preveni maladia Alzheimer. Această maladie, asociată cu nivelurile crescute de aluminiu din organism, ar putea fi prevenită printr-un consum moderat de bere, bogată în siliciu organic, care reduce cantitatea de aluminiu din corp. Potrivit unui studiu din 2008, publicat în revista Food And Chemical Toxicology, siliciul a redus absorbţia de aluminiu din tractul digestiv şi a încetinit acumularea acestui metal în organism şi ţesutul cerebral. Berea ar trebui însă consumată cu moderaţie - deoarece persoanele care au consumat peste un litru de bere pe zi s-au confruntat cu pierderi de memorie.

- Berea este un balsam excelent pentru păr

Hameiul din care se fabrică berea este bogat în silicaţi, care conferă strălucire, cresc volumul şi întăresc firele de păr de la rădăcină. Pentru a prepara un balsam din bere pentru păr, experţii recomandă să se fiarbă în prealabil, pentru evaporarea alcoolului, apoi să se amestece lichidul rezultat, după răcire, cu ulei extravirgin de cocos.

- Berea reglează echilibrul hormonal

Cercetătorii au descoperit că fitoestrogenii din hamei - compuşii asemănători cu estrogenul, din anumite plante, printre care şi leguminoasele - contribuie la reducerea bufeurilor şi altor simptome specifice menopauzei. De asemenea, berea are proprietăţi afrodisiace şi relaxante, datorită conţinutului de hamei, ceea ce favorizează creşterea libidoului.