Evenimentul Zilei > Social > Beneficiarii de ajutor social riscă să piardă toți banii. Ce măsuri trebuie să respecte pentru a încasa sumele de la stat
Beneficiarii de ajutor social riscă să piardă toți banii. Ce măsuri trebuie să respecte pentru a încasa sumele de la stat

Beneficiarii de ajutor social riscă să piardă toți banii. Ce măsuri trebuie să respecte pentru a încasa sumele de la stat

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență, miercuri, prin care se introduc noi măsuri pentru încurajarea beneficiarilor de ajutor social să muncească. Astfel, persoanele care primesc ajutor social, dar sunt apte de muncă, vor fi obligate să se prezinte din 6 în 6 luni la agențiile de ocupare a forței de muncă. În caz contrar, riscă să piardă ajutorul social.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se stabilesc noi măsuri pentru beneficiarii de ajutor social. Ministrul Muncii a anunțat că persoanele care beneficiază de acești bani și semnează un contract de muncă pe o perioadă de cel puțin doi ani de zile vor primi ajutor social timp de 6 luni de la încadrarea în muncă.

De asemenea, persoanele care primesc ajutor social și sunt apte de muncă trebuie să se prezinte din 6 în 6 luni la agențiile de ocupare a forței de muncă. În caz contrar, vor pierde ajutorul social și îl mai pot solicita abia după un an de zile.

Beneficii financiare suplimentare pentru persoanele care iau ajutor social, dacă se angajează pentru minimum 2 ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de guvern, adoptarea unei OUG prin care se dorește stimularea beneficiarilor de ajutor social în ale muncii. „Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă prin care introduce noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenţei de acest beneficiu, precum şi pentru consolidarea ocupării forţei de muncă (…)

Principalele prevederi adoptate astăzi: menţinerea acordării ajutorului social pentru încă 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii contractului de muncă pentru cel puţin 2 ani.

Dacă raporturile de muncă încetează mai repede din iniţiativa angajatorului, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor fi recuperate. În schimb, dacă acestea încetează din cauza angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, a declarat Raluca Turcan.

Când va înceta acordarea de ajutor social. Persoanele apte de muncă trebuie să muncească

„Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate, pentru menţinerea legăturii cu serviciile de ocupare şi stimularea ocupării. Absenţa va fi asimilată refuzului unui loc de muncă şi va duce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, a mai precizat Raluca Turcan.

Beneficiarii fără studii finalizate vor fi obligaţi să urmeze programul educaţional „A doua şansă”, pentru a putea să aibă parte de ajutor social.

„(OUG prevede, n.r.) posibilitatea ca persoanele din familiile beneficiare de ajutor social, în funcţie de recomandările formulate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, să urmeze programul educaţional de tip ‘A doua şansă’. Refuzul de participare va duce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. Decontarea transportului pentru persoanele apte de muncă care primesc ajutor social şi care urmează cursurile programului ‘A doua şansă’ , la o distanţă mai mare de 5 kilometri faţă de locuinţă. Autorităţile administraţiei publice locale vor deconta până la 500 lei/persoană/semestru şcolar”, a explicat Raluca Turcan.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: