Evenimentul Zilei > International > Belgia extinde interdicţia de a călători până la 18 aprilie. Comisia Europeană se revoltă
Belgia extinde interdicţia de a călători până la 18 aprilie. Comisia Europeană se revoltă

Belgia extinde interdicţia de a călători până la 18 aprilie. Comisia Europeană se revoltă

Belgia extinde interdicţia de a călători până la 18 aprilie. CE este surprinsă de faptul că Belgia a prelungit interdicţia asupra călătoriilor neesenţiale.

Belgia extinde interdicţia de a călători până la 18 aprilie. CE este surprinsă de faptul că Belgia a prelungit interdicţia asupra călătoriilor neesenţiale. Comisia Europeană anunță că va examina „toate opţiunile” posibile împotriva deciziei Belgiei.

Belgia extinde interdicţia de a călători până la 18 aprilie. Comisia Europeană se revoltă

Comisia Europeană s-a declarat luni ”surprinsă” de faptul că Belgia a prelungit interdicţia asupra călătoriilor neesenţiale. Şi a indicat că va examina toate opţiunile posibile împotriva acestei decizii. O decizie considerată disproporţionată, spun oficialii.

Belgia, iniţial, a decis interzicerea până la 1 aprilie a călătoriilor neesenţiale dinspre şi către teritoriul belgian. Vorbim de ţara unde se află sediile principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi unde trăiesc numeroşi cetăţeni străini.

Această interdicţie va fi extinsă până la 18 aprilie. Practic acoperă şi Paştele catolic

Premierul belgian Alexander De Croo a anunţat vineri că această interdicţie va fi extinsă până la 18 aprilie, pentru a acoperi vacanţa de Paştele catolic.

”Am fost surprinşi să citim în presă despre o nouă prelungire a interdicţiei de a călători”, a reacţionat un purtător de cuvânt al executivului european, Christian Wigand, în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.

Această prelungire până la 18 aprilie nu a fost menţionată de autorităţile belgiene în scrisoarea primită joi de Comisia Europeană, care nu face referire decât la data de ”1 aprilie”.

Scrisoarea guvernului belgian a fost răspunsul la o notă a executivului comunitar care solicita înlocuirea interzicerii călătoriilor neesenţiale cu ”măsuri mai punctuale”.

”Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii înscris în dreptul UE“

”Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii înscris în dreptul Uniunii Europene. Nu credem că o interdicţie de a călători respectă acest principiu”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

În luna februarie, Comisia a trimis scrisori de notificare unui număr de şase ţări membre UE – Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Ungaria – cu privire la impunerea unor restricţii de călătorie legate de COVID-19 considerate disproporţionate. Executivul UE a indicat că a primit până în prezent răspunsuri din partea a trei ţări.

Germania a respins criticile Comisiei Europene

În răspunsul său, Germania a respins criticile Comisiei Europene, subliniind necesitatea controalelor sale la frontierele cu regiuni vecine cu rate de incidenţă ”extrem de ridicate”.

”Libertatea circulaţiei este o libertate fundamentală. Vom continua să acţionăm pentru ca recomandările adoptate de Consiliul UE să fie respectate şi pentru a evita interdicţiile de călătorie”, a scris pe Twitter comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, scrie Agerpres.