Evenimentul Zilei > International > Belarus se pregătește de război cu Occidentul. Lukașenko cumpără un lot uriaș de arme rusești
Belarus se pregătește de război cu Occidentul. Lukașenko cumpără un lot uriaș de arme rusești

Belarus se pregătește de război cu Occidentul. Lukașenko cumpără un lot uriaș de arme rusești

Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că va primi în curând un transport mare de echipamente militare rusești, pentru a ajuta la întărirea apărării țării împotriva dușmanilor săi.

Rusia urmează să trimită în Belarus zeci de avioane de război, elicoptere și sisteme de apărare aeriană care ar putea include rachete S-400. Mișcarea de la Kremlin vine în timp ce cele două țări se pregătesc pentru manevre militare comune de război începând de săptămâna viitoare, care vor implica aproximativ 200.000 de soldați.

Minsk și Moscova continuă să creeze legături din ce în ce mai strânse în urma tulburărilor politice de anul trecut din Belarus, după alegerile prezidențiale contestate din august. Mii de protestatari au ieșit în stradă pentru a cere ca Lukașenko să demisioneze, în urma unor rapoarte de fraudă electorală pe scară largă. Demonstrațiile au fost în cele din urmă zdrobite brutal de regim, forțând liderul opoziției Sviatlana Țihanouskaia să fugă din țară.

Lukașenko a încercat să caracterizeze viitoarele exerciții militare ca parte a eforturilor comune dintre Belarus și Rusia pentru a contracara presiunea occidentală: „Avem efectiv o singură armată, armata din Belarus formând coloana vertebrală în direcția vestică”, a spus el. „Dacă, Doamne ferește, va începe un război, armata din Belarus va fi prima care se va angaja în luptă, iar grupul vestic al forțelor armate rusești se va alătura rapid după formarea unei apărări comune”.

Planul de anexare a Belarusului de către Rusia

Dictatorul din Belarus s-a confruntat cu sancțiuni dure din partea SUA și a Uniunii Europene ca răspuns la represiunea sa care a dus la cel puțin 35.000 de persoane reținute de poliție. Cu toate acestea, el a primit un sprijin ferm de la Vladimir Putin pe tot parcursul crizei politice. Moscova a împrumutat Minsk 1,5 miliarde de dolari și a criticat impunerea de sancțiuni.

Potrivit unui important analist rus, Vladimir Putin se află în pragul unei anexări de facto a Belarusului, care va avea „implicații strategice enorme” pentru NATO și Occident. „Protestele înalților oficiali ruși că nu există planuri de unificare a Rusiei și Belarusului sunt un miraj și o diversiune deliberată „, a scris el.

„Nu este necesară o fuziune oficială sau anexare. Kremlinul își atinge obiectivele strategice în Belarus pe ascuns, constant și metodic. Și implicațiile strategice ale acestei„ anexări ușoare ”pentru Statele Unite și aliații săi din NATO sunt enorme.”, a mai spus acesta

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: