Evenimentul Zilei > International > Belarus, pretextul unui nou Război rece? Șeful spionajului extern rus contraatacă: America e în spatele protestelor
Belarus, pretextul unui nou Război rece? Șeful spionajului extern rus contraatacă: America e în spatele protestelor

Belarus, pretextul unui nou Război rece? Șeful spionajului extern rus contraatacă: America e în spatele protestelor

Imediat după ce Moscova a anunțat, marți, că trupele de rezervă ale Rusiei vor fi retrase de la granița cu Lituania, oficiali de top ai Rusiei au acuzat că în realitate SUA ar fi „dirijorul din umbră” al protestelor din Ucraina.

Un oficial rus de top, Alexander Kanshin, care conduce Asociația Uniunii Ofițerilor în rezervă, a declarat că deși este „alarmant”, nu este de anticipat ca NATO să înceapă vreo acțiune militară reală contra Belarusului, potrivit TASS: Acesta a acuzat NATO că „își umflă mușchii” în timpul forărilor din cadrul operațiunii ‘Tobruq Legacy 2020’ din Lituania.

Însă cea mai provocatoare reacție a venit din partea șefului temutului SVR (serviciul de spionaj extern rus), Serghei Narîșkin, care susține că SUA este „dirijorul din umbră” al revoltelor de stradă din Belarus. Narîșkin a denunțat Statele Unite că alocă sume imense pentru a destabiliza Belarus. „Deși Washington-ul a încercat să fie discret, din 2019 încoace America a alocat, prin intermediul diferitelor organizaţii non-guvernamentale, peste 20 de milioane de dolari pentru organizarea manifestaţiilor” împotriva lui Lukașenko, dezvăluie Narîșkin, care are informații că, încă de la început, „protestele au fost coordonate din străinătate”.

Din datele pe care le deține SVR, „America joacă un rol-cheie în evenimentele actuale din Belarus”, a răbufnit Serghei Narîșkin într-un mesaj transmis agenţiilor de presă ruse, fără a prezenta însă dovezi. „Implicarea Statelor Unite și a Vestului este evidentă”, a mai precizat acesta. Oficialul rus consideră că bloggeri „suspect de independenți” au organizat campanii de social media în favoarea unor interese mai puternice.

O revoluție colorată?

În opinia sa, SUA au încercat să organizeze o „ revoluţie colorată”, în vreme ce ONG-urile americane și europene au oferit training în țările Europei de Est și în statele de la granița cu Rusia. Printre țările menționate de Narîșkin se numără Polonia, Lituania și Ucraina, relatează zerohedge.con.

De asemenea, șeful spionajului rus afirmă că lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, s-ar afla „sub tutela” Statelor Unite ale Americii! Mai mult, Narîșkin susține că are informații care confirmă că manifestaţiile anti-Lukaşenko sunt finanțate de la Washington! „SUA au luat-o sub tutela lor pe fosta candidată la alegerile prezidenţiale şi pe alţi militanţi ai Opoziţiei, promovaţi ca lideri ai viitorului «Belarus democratic»”.

Aceste declarații incendiare survin în contextul recentei întâlniri de la Soci, în care președintele Putin l-a asigurat pe controversatul său omolog din Belarus de sprijinul Moscovei, dar a anunțat și un împrumut oferit fostei republici sovietice.

 

 

 

 

.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: