Evenimentul Zilei > EVZ Special > Belarus, din nou în stradă. Lukașenko, în dubă cu tine!
Belarus, din nou în stradă. Lukașenko, în dubă cu tine!

Belarus, din nou în stradă. Lukașenko, în dubă cu tine!

Zeci de mii de bieloruși au reînceput, duminică, protestele împotriva realegerii liderului de la Minsk în fruntea țării, denunțând un scrutin fraudulos.

Sâmbătă, Alexander Lukașenko a profitat de o inspecție a unităților militare desfășurate în apropierea frontierei poloneze, pentru a prezenta protestul ca un complot ticluit în străinătate.

El a pus forțele armate în alertă „pentru a apăra integritatea teritorială” a țării sale, amenințate conform acestuia de „acte importante ale forțelor NATO în apropierea” granițelor, pe teritoriile poloneze și lituaniene.

Alianța Nord Atlantică  a negat orice „consolidare militară în regiune”.

Svetlana Tianovskaia a condamnat o tentativă de a „distrage atenția” de la problemele interne ”.

Înainte de alegeri, președintele Lukașenko a acuzat Rusia lui Vladimir Putin că a lucrat sub acoperire pentru a-l da jos, dar în fața valului de protest, el a făcut un viraj de 180 de grade, lăudându-se cu sprijinul Kremlinului în lupta sa în fața încercărilor „occidentale de destabilizare”.

În această săptămână, autoritățile din Belarus au inițiat proceduri în justiție pentru „atacuri la securitatea națională” împotriva „Consiliului de coordonare” format de opoziție pentru promovarea unei tranziții politice post-electorale.

Alexandr Lukașenko, de  partea sa, i-a amenințat cu represalii pe greviștii care îi contestă puterea, evocând disponibilizări sau închiderea lanțurilor de producție.

Președintele a mai spus că a înlocuit membrii demisionari ai redacției mass-media de stat cu jurnaliști din Rusia. Moscova, din partea sa, și-a manifestat sprijinul pentru Alexandr Lukașenko, în ciuda relațiilor strânse din ultimele luni, în timp ce Uniunea Europeană a planificat sancționarea puterii bieloruse.

PAGINA ANTERIOARA