Beijingul va aplica "efectul Donbass" împotriva Taiwanului? Un conflict China-SUA nu poate fi exclus

Beijingul va aplica "efectul Donbass" împotriva Taiwanului? Un conflict China-SUA nu poate fi exclus Sursa: Arhiva EVZ

Liderul chinez Xi Jinping e hotărât să intre în istorie. Pentru asta, însă, trebuie să șteargă umilința tratatelor pe care "imperialismul" occidental și chiar japonez le-au impus Beijingului în perioada în care China nu putea să se apere.

După ce au anexat Tibetul, pe care armelor, și au redobândit, pe cale pașnică, Hong Kongul de la britanici, comuniștii chinezi mai au o singură mare problemă- Taiwanul.

Spinoasa problemă a Taiwanului

Această insulă, pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă, se află la aproximativ 150 de kilometri de coasta Chinei continentale. Amplasată între Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, această bucată de pământ locuită de nici 24 de milioane de locuitori, a devenit în ultimii ani cel mai periculos focar de conflict între Beijing și Washington.

Chiar dacă au aderat la așa-numita politică One China, adică recunosc existența unui singur stat suveran sub numele de China (Republica Populară), americanii oferă protecție militară Taiwanului, țară care în actele oficiale se intitulează Republica China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivul acestui sprijin american este ușor de înțeles. SUA îți dorește să limiteze puterea Chinei în Extremul Orient și să aibî un control asupra rutelor maritime atât în ​​Asia de Sud-Est, cât și în Pacific.

Ce opțiuni are China?

Liderul chinez Xivrea să recupereze Taiwanul, de preferință fără vărsare de sânge sau modificarea echilibrului internațional deja foarte fragil. Un război pentru anexarea Taiwanuolui ar putea să dăuneze imaginii Chinei și afacerilor pe care le-a construit în întreaga lume. De altfel, la Beijing nimeni nu vrea cu adevărat să folosească forța armelor dacă nu există o agresiune externă.

Strategii chinezi au gândit mai multe planuri pentru a atrage provincia rebelă să recunoască autoritatea Beijingului. Anexarea "cu blândețe" mizează, de exemplu, pe construirea unei legături feroviare care să lege Beijingul și Taipeiul. Insula ar putea fi astfel convinsă - prin acorduri de miliarde - să „se întoarcă acasă” din propria sa voință.

Există, însă, și o alternativă care îi înspăimântă pe experți- o invazie militară a forțelor Beijingului.

Având în vedere puterea militară enormă a Chinei, mulți comandanți militari ai SUA se tem de un posibil atac al trupelor lui Xi aspra aliatului din Taiwan.

Taiwanul și precedentul Donbass?

Site-ul Asia Times pune o întrebare interesantă: „Este Xi în stare să ia Taiwanul așa cum Putin a luat Donbassul?”. Cu alte cuvinte, chinezii au și varianta de a nu lansa un atac, ci de a valorifica experiența rusească. În 2014, Putin explica oricui voia să-l asculte că Rusia nu s-a aflat în spatele răscoalei din Donbass împotriva guvernului ucrainean. Ar fi fost, pur și simplu, o reacție spontană a cetățenilor și milițiilor locale la opresiunea exercitată de conducerea de la Kiev.

Există două probleme pe care Beijingul ar trebui sî le rezolve înainte de a imita modul de operare al Kremlinului. China, spre deosebire de Rusia, nu are o graniță terestră cu Taiwanul. O astfel de graniță, precum cea din Donbass asigură un avantaj semnificativ pentru desfășurarea operațiunilor subversive și garantarea unui sprijin logistic pentru milițiile răzvrătite.

A doua problemă este că locuitorii din Donbass se confruntau cu o criză economică severă. În Taiwan, contextul este diferit, din punct de vedere socio-economic.

Cu toate astea, în „provincia rebelă” se remarcă mai mulți politicieni pro-Beijing și în favoarea unificării. Așadar, Beijingul poate lua în calcul și această soluție să pentru anexarea Taiwanului, scrie ziarul italian Il Giornale.