Evenimentul Zilei > Social > BEGA! 2019 – The Lightning Project. Cavaleri se luptă cu fulgere reale de 5 m I GALERIE FOTO – VIDEO
BEGA! 2019 – The Lightning Project. Cavaleri se luptă cu fulgere reale de 5 m I GALERIE FOTO – VIDEO

BEGA! 2019 – The Lightning Project. Cavaleri se luptă cu fulgere reale de 5 m I GALERIE FOTO – VIDEO

Câteva sute de studenți și timișoreni au participat, luni seara, la un inedit program artistic performat în cadrul proiectului Timișoara 2021. Spontan, de la ora 20,00 și apoi de la ora 21,00, timp de câte 10 minute, doi cavaleri în zale s-au duelat cu fulgere, pe Aleea Studenților. Fulgere generate artificial, cu lungimi de până la cinci metri, luminează serile BEGA! 2019, timp de două ori pe zi, de luni până vineri.

BEGA! este un program principal Timișoara 2021 creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională. Potrivit organizatorilor, BEGA! prezintă The Lightning Project are loc în perioada 18-22 martie în mai multe cartiere dens populate ale orașului. În stil pop-up, conținutul nu a fost comunicat de organizatori, lăsând acest aspect în mâinile publicului prezent la fața locului. Cartierele în care au loc spectacolele sunt anunțate cu numai 10 ore înainte de desfășurarea evenimentelor fără a se specifica locul exact.

Ca și în cazul Lumen (eveniment de amploare realizat anul trecut), spectacolul este o co-producție între artiști locali și străini, mai exact între Lords of Lightning (UK) și Armies (RO). Spectacolul durează 10 minute iar coregrafia celor de la Lords of Lightning a fost făcută în mod special pe coloana sonoră creată de Armies.

Lords of Lightning creează dueluri cu fulgere, generând arcuri electrice de 4 milioane de volți. O serie de fulgere artificiale care sunt uimitoare. Artiștii poartă un costum de lanț din oțel inoxidabil, care acționează ca o cușcă Faraday flexibilă care îi protejează de electricitate. Costumul oferă o cale de rezistență redusă pentru curentul electric, care permite ca tensiunea înaltă să se oprească la suprafața costumului, în loc să treacă prin el. Lords of Lightning au realizat spectacole cu ajutorul tehnologiei Tesla încă din 2001, oferind divertisment și efecte speciale la festivaluri de muzică, premii cinematografice, în televiziune și film”, transmit organizatorii.

Produs de un colectiv de artiști din Noua Zeelandă și Marea Britanie, Lords of Lightning  este un spectacol în care tehnologia întâlnește creativitatea iar rezultatul devine  o experiență magică. Conceptul de joacă cu fulgerele a fost creat de Carlos Van Camp, care și-a propus să dezvolte o bobină Tesla potrivită pentru a permite unei persoane să stea în vârf și să poată manipula în condiții de siguranță fulgerul, pentru a crea un act artistic. A reușit asta, iar de a lungul anilor, prin coregrafie, totul s-a dezvoltat în spectacolul prezent azi. Proiectul de muzică trip-hop / electronică a fost inițiat de Ovidiu Zimcea, pasionat de sunet și proiecții vizuale.

”Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu își propune să importe producții artistice, în schimb se axează pe colaborări cu companii artistice cu expertiza de a crea și de a facilita un proces de creație colaborativ specific unei comunități și cu implicarea acesteia. Miza pe care BEGA! și-o asumă în contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic în sine și are implicații culturale, sociale și de infrastructură”, au mai transmis organizatorii evenimentului.