Liga I la fotbal s-a transformat într-o competiţie în care „regulile jocului“ sunt impuse de patronul Stelei, iar ierarhia este stabilită de la „butoane“.
Gigi Becali a transformat Liga I la fotbal într-un circ ieftin în care funcţionează doar regulile impuse de el. Jucătorii, antrenorii, arbitrii şi conducătorii par doar simpli pioni în acest joc hilar, în timp ce suporterii au devenit simpli martori ai unei competiţii trucate. Fire inventivă, latifundiarul din Pipera a folosit o gamă variată de modalităţi pentru a câştiga puncte. A aranjat meciuri, şi-a „asigurat“ arbitraje favorabile, a cumpărat adversari, i-a plătit pe adversarii rivalelor Stelei, a strâns puncte la „masa verde“ şi a „înmuiat“ comisiile federale. Totul pentru un singur scop, accesul în Liga Campionilor şi cele zece milioane de euro care se vehiculează la „masa bogaţilor“.
În ciuda faptului că aproape toate meciurile Stelei din acest sezon s-au terminat cu scandaluri, nimeni n-a luat atitudine. Comisiile federale au tăcut. Mitică Dragomir sau Mircea Sandu, adică şefii fotbalului românesc, s-au ascuns. DNA-ul doar a ameninţat. Nederanjaţi de nimeni, „roş-albaştrii“ au reuşit să recupereze opt puncte faţă de liderul CFR Cluj, care acum mai păstrează un ecart de numai trei puncte. Încă un eşec al „feroviarilor“, coroborat cu succese pe linie din partea echipei lui Becali, ar aduce titlul în Ghencea.
Acesta este cel mai murdar campionat din ultimii ani, dar patronul Stelei îşi vede liniştit de treabă, chiar dacă luptă după alte reguli şi cu arme neconvenţionale. Competiţia numită oficial Liga I s-a transformat în „Becaliadă“, după modelul celebrelor „Spartachiade“ sau „Daciade“ din anii comunismului.
Tudor, Ivan, bricheta, non-combatul...
Nici Valentin Ceauşescu, protectorul Stelei înainte de 1989, n-a fost atât de „prolific“ pe cât a fost Becali în acest sezon. Iată „realizările“ fostului cioban în această primăvară fotbalistică: 24 februarie 2008: Poli Iaşi - Steaua 2-1. A fost prima şi singura dată când Becali a apăsat greşit butoanele. 2 martie 2008: Steaua - CFR Cluj 3-1. „Feroviarii“ au fost privaţi de două lovituri de pedeapsă, iar ultimul gol al „roş-albaştrilor“ a fost marcat din ofsaid. Arbitrul Alexandru Tudor s-a compromis total la acel meci. 8 martie 2008: Pandurii Târgu Jiu - Steaua 0-1. Chiar dacă au existat voci care au arătat cu degetul spre prestaţia unor gorjeni, „butoanele“ n-au fost vizibile. 16 martie 2008: Steaua - Unirea Urziceni 1-0. Arbitrul Ionel Ivan a stat aproape tot meciul cu mâna pe butonul roşualbastru. N-a văzut două penalty-uri pentru oaspeţi şi nici faultul grosolan la portar care a precedat golul lui Habibou. Înainte de aceste grozăvii comise împotriva ialomiţenilor, Ivan n-a sesizat un alt penalty ce trebuia acordat gazdelor. A fost singura greşeală contra „roş-albaştrilor“. 20 martie 2008: Rapid - Steaua. Pe teren a fost 1-0 până în minutul 73. Atunci a apărut bricheta care l-a lovit în cap pe Alexandru Deaconu. După opt zile şi o şedinţă de nouă ore, Comisia de Disciplină a decis: 3-0 la „masa verde“ pentru Steaua. 23 martie 2008: Steaua - UTA 2-1. Când a fost convins că n-are nevoie să intervină, Becali a trăit cele mai mari emoţii. „Roş-albaştrii“ au învins cu un gol marcat în prelungiri. 30 martie 2008: FC Vaslui - Steaua 0-1. „Cine spune că a fost blat nu exagerează“, a spus Adrian Porumboiu. Fostul arbitru şi-a atacat dur jucătorii şi l-a dat afară pe antrenorul Dorinel Munteanu. PROMISIUNE „Voi apăsa butoane“
Gigi Becali a avertizat încă din iarnă că va detrona CFR-ul. „N-o să las niciodată ungurii să câştige campionatul în România. Am o strategie financiară, dar nu pot spune mai multe fiindcă o să mă ancheteze DNA-ul“, a declarat patronul Stelei încă de la finalul anului trecut. „Voi apăsa butoanele continuu. În tur am dormit şi n-am apăsat butoanele“, a confirmat, în februarie, Becali. Iată cum „butoanele“ l-au ajutat pe Becali să recupereze opt dintre cele 11 puncte distanţă de CFR Cluj. SFATURI PENTRU LATIFUNDIAR Cum ar putea „roş-albaştrii“ să câştige ultimele opt meciuri „Forcingul“ lui Gigi s-a dus etapă de etapă pe două fronturi, la meciurile Stelei şi la cele ale rivalilor de la CFR, unde adversarii contracandidaţilor au fost motivaţi cu sume consistente. A avut nevoie de doar şapte etape şi 37 de zile pentru a recupera opt puncte din 11. Până la finalul campionatului mai sunt opt etape şi tot 37 de zile. Iată următoarele victime şi ordinea în care Becali va încerca să le „sacrifice“: Dacia Mioveni (acasă), Gloria Bistriţa (în deplasare), „U“ Cluj (a), Oţelul Galaţi (d), Poli Timişoara (a), Craiova (d), Dinamo (d), Gloria Buzău (a).
În cazul în care Gigi Becali a intrat în pană de idei, EVZ îi face câte o propunere pentru fiecare meci în parte. Latifundiarul are libertatea să aleagă cum va sacrifica fiecare echipă în parte. Primele şase variante le-ar asigura „roş-albaştrilor“ victoria cu 3-0 la „masa verde“. > Poate câştiga dacă echipa adversă ar avea cinci fotbalişti eliminaţi. Aşa cum a păţit Rapid la Petroşani, acum doi ani. > Ar putea „convinge“ un adversar să se retragă de pe teren, după modelul brevetat tot de Rapid, la Braşov, în 2001. > Ca lucrurile să fie chiar mai simple decât în varianta anterioară, Becali ar putea să ceară unuia dintre viitorii adversari să nu se prezinte la joc. Cazuri similare s-au petrecut în ligile inferioare. > Echipa adversă să introducă din „greşeală“ pe teren un jucător suspendat. Steaua a mai câştigat astfel un meci, cu PSG, în 1997. > La unul din meciurile din deplasare ar putea apela din nou la „ajutorul“ unor fani. Dacă un spectator ar intra pe teren şi ar agresa arbitrul, Steaua ar putea câştiga din nou prin forfait. > Conducătorii Stelei ar putea apela la una dintre disputele din deplasare la o altă strategie: să-i plătească pe medici să plece de la stadion. Fără aceştia meciul nu poate continua. > Dacă echipa sa nu reuşeşte să înscrie, îi poate convinge pe adversari să-şi dea autogol sau să producă un penalty pentru „roş-albaştri“. > În ultima etapă, Steaua va întâlni pe propriul teren „satelitul“ Gloria Buzău. Latifundiarul a „rezolvat“ acest meci demult, de când l-a „deportat“ în Liga a III-a pe Romică Bunică, autorul unui gol neprevăzut în tur.