Prin urmare, buletinele de vot care sunt ștampilate pe prima pagină sau pe oricare altă parte nu vor fi anulate la numărătoarea care începe la ora 21:00.

„Aplicarea ştampilei de control pe buletinele de vot, în special cele aferente referendumului, pe prima pagină a buletinului (…) nu este un motiv de nulitate. BEC a răspuns în acest sens mai multor solicitări indicând articolul 49 lit. f din Legea 33/2007 care precizează foarte clar motivele de nulitate pentru buletinele de vot", a spus Muhuleţ, într-o declaraţie de presă la BEC.

Purtătorul de cuvânt al BEC a mai menționat că sunt nule buletinele de vot care nu au primit ștampila de control, buletinele care au un alt model decât cel legal, cele pe care nu a fost aplicată ștampila sau cele care ating mai multe patrulatere. Dacă ștampila a depășit limitele patrulaterului, dar intenția de vot este clară, atunci votul rămâne valabil.

Inițial, USR a emis un comunicat în care a solicitat Biroului Electoral Central să corecteze situația în care ștampila de control a fost aplicată greșit pe buletinul de vot, astfel încât să nu existe probleme cu validarea voturilor exprimate deja.

„În secțiile de votare din mai multe județe din țară și din municipiul București buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ștampila de control pe prima pagină, față de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină. Semnalăm că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum. Considerăm că eroarea aparține birourilor electorale județene, sau de sector, ori a președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot. Delegații Alianței 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secțiilor de vot și birourile electorale județene, respectiv, BEC”, se arată în comunicatul de presă, emis de către USR.

Ei au mai menționat că în cazul în care BEC nu va lua măsuri, există riscul ca un număr ridicat de buletine de vot să fie anulat, ceea ce ar conduce la invalidarea Referendumului.

„Cerem cu fermitate Biroului Electoral Central să dispună măsuri pentru corectarea acestor situații și pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate! În lipsa unei decizii a BEC pentru corectarea situațiilor semnalate și a dispunerii unei interpretări unitare este probabilă anularea unui număr semnificativ de buletine de vot, care poate duce la invalidarea referendumului”, se arată în aceeași sursă.

 

Te-ar putea interesa și: