Biroul Electoral Central arată, într-un comunicat remis vineri seara, că Ministerul Afacerilor Externe avea baza legală pentru a deschide secţii noi de votare în străinătate, invocând o hotărâre pe care a dat-o marţi, 4 noiembrie.
Precizarea BEC vine după ce, vineri după-amiaza, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a anuntat că MAE nu va deschide noi secţii de votare în diaspora, în ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetăţenilor români aflaţi în ţări în care există comunităţi mari (cum ar fi în Franţa, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania). BEC explica în comunicat, faptul că propria hotărâre de marţi oferea baza legală pentru ca Ministerul de Externe să înfiinţeze noi secţii de vot.
Ar fi fost necesare
BEC explica faptul că hotărârea de marţi interpretează legea 370/2004 în sensul în care sintagma "aceleaşi liste de alegatori" de la primul tur se referă la secţiile de votare din ţară. Cu alte cuvinte, BEC arată că numărul secţiilor de votare din străinătate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce înseamnă că Ministerul de Externe putea organiza în turul doi oricâte secţii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului de vot. În ciuda faptului că BEC a oferit încă de marţi baza legală pentru deschiderea de noi secţii în străinatate, ministrul de Externe, Titus Corlăţtean a anunţat vineri că nu se vor deschide alte secţii de vot în afara celor 294 de existente la primul tur.