Salvat miraculos. Cel mai mic bebeluș din lume cântărea la naștere cât un măr

Salvat miraculos. Cel mai mic bebeluș din lume cântărea la naștere cât un măr

În decembrie anul trecut, într-un spital din San Diego, California, se năștea cel mai mic bebeluș de pe planetă. Este vorba despre o fetiță pe nume Sybie, care cântărea doar 245 de grame în momentul în care a fost adusă pe lume.

În astfel de cazuri, șansele de supraviețuire sunt foarte mici, dar Sybie a fost salvată de o echipă de medici din spitalul californian. Saybie s-a născut la doar 23 de săptămâni și 3 zile de sarcină și cântărea aproximativ cât un măr sau un grapefruit. Decizia de a fi născută prematur a venit ca urmare a insistențelor medicilor, care constataseră că bebelușul nu lua în greutate, iar viața mamei era pusă în pericol.

Un caz fericit

Deși s-a născut prematur, putem spune că Saybie este un caz fericit. Aceasta nu a suferit niciuna dintre complicațiile specifice asociate bebelușilor născuți prematur, au declarat reprezentanții spitalului din California. „Cu siguranță este un miracol!”, a declarat Kim Norby, una dintre infirmierele unității sanitare în care a fost îngrijită Saybie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Saybie a doborât recordul la capitolul „cei mai mici bebeluși din lume”, care, până anul trecut, a aparținut unui bebeluș din Germania, născut în 2015, care cântărea 252 de grame. În momentul externării, la jumătatea lunii mai, fetița cântărea 2,3 kilograme.

Caz asemănător în Japonia

Anul trecut, un copil din Japonia, care cântărea doar 268 de grame la naștere, a reușit să supraviețuiască după șapte luni petrecute într-un spital din Tokio. La externare, bebelușul cântărea 3,2 kilograme, suficient cât să se poată dezvolta, fără ajutorul aparatelor.

 

Medicul român care operează copiii cât „un degetar”

În Gemania, chirurgul Eugen Săndică (foto) operează, pe bandă rulantă, inimile sutelor de bebeluşi români, inoperabili în ţară. Este singurul medic din lume care a operat pe cord deschis un copil de doar 660 de grame şi conduce cel mai mare centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Europa. Are la activ chiar şi transplanturi de inimă la copii de 3 kilograme.

În 1998, dr. Săndică şi profesorul Grigore Tinică înfiinţau Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din Centrul de Cardiologie Iaşi. Au construit totul de la zero, iar în 2000 făceau prima operaţie pe cord deschis. „Operaţia pe inimă la bebeluşi este mult mai complicată decât la adulţi. La oamenii maturi, pui o valvă, pui un stent. La copii, corectezi. Uneori este nevoie de două-trei intervenţii. În plus, este o legătură emoţională mai puternică. Îl vezi atât de mic şi de neajutorat. De aceea nu se înghesuie mulţi”, spune dr. Eugen Săndică.