BBC descrie România ca pe o țară care a făcut UN PAS IMPORTANT ÎN 2004. Ce se spune despre comunism și Ceaușescu?

Chiar și după 28 de ani de la căderea comunismului, încă se mai vorbește despre Nicolae Ceaușescu și despre amprenta pe care și-a pus-o acesta asupra poporului român.

Nu este de mirare că regimul comunist a rămas veșnic întipărit în istoria noastră, a românilor. Despre comunism a scris și BBC, punând, totuși, accentul pe ceea ce s-a petrecut după eliberarea de sub regimul „terorii”.

Cea mai mare dintre țările balcanice, România se bucură de un peisaj montan care taie răsuflarea, dar și de existența unui minunat țărm pe Marea Neagră, scriu cei de la BBC. Referitor la istoria poporului nostru, se punctează faptul că s-au văzut, de-a lungul istoriei, numeroase imperii care au venit și au plecat de la noi, de la români dar și de la otomani, către austro-ungari.

După cel de-al doilea Război Mondial, România a căzut sub conducerea comunistă, deși acest regim a urmărit o politică externă independentă de cea a Uniunii Sovietice, mai notează BBC. Moștenirea liderului comunist Nicolae Ceaușescu a rămas multă vreme „în picioare”, chiar și după revolta care a dus la căderea sa, în ziua de Crăciun, în anul 1989.

Un dezvoltator mai lent decât alte foste țări comuniste din Europa de Est, România a făcut un pas important și a lăsat trecutul în spate, devenind una dintre cele șapte țări care au aderat la NATO, în martie 2004.  În aprilie 2005, Bucureștiul a semnat un tratat de aderare la UE, deschizând calea pentru ca România să adere, în cele din urmă, la Uniune, în ianuarie 2007.