Lucrările de refacere şi modernizare a Bazei Aeriene 86 Feteşti sunt realizate deja în proporţie de peste 40%, urmând să fie finalizate la sfârşitul lunii noiembrie 2015. Investiţia, în valoare de 32 milioane de euro, este pregătită astfel pentru locarea avioanelor F16 care vor intra în dotarea Armatei la sfârşitul anului 2016.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a vizitat astăzi şantierul din Baza Aeriană 86 Feteşti pentru a verifica stadiul lucrărilor de modernizare. Din cele 32 milioane de euro alocate investiţiei, 21 milioane euro sunt din fonduri NATO şi 11 milioane euro din bugetul MApN. Pista aerodromului va fi refăcută complet, şi prelungită. “Pista avea 2500 metri şi o să aibă 2800 metri pentru ca pe această pistă să poată opera avioanele F16. Sunt şi alte lucrări care vor începe în cursul acestei veri, care vizează refacerea şi modernizarea atelierelor de mentenanţă, a atelierelor pentru testare muniţii, refacerea şi extinderea depozitelor de carburanţi şi dotarea cu infrastructura tehnică necesară pentru ca acest aeroport de la Feteşti să poată deveni unul la standarde NATO”, a declarat ministrul Mircea Duşa.
„Vom asigura securitatea spaţiului aerian”
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a confirmat pentru EVZ că avioanele F16 vor avea baza la Feteşti. „Sigur că sunt şi detalii oarecum mai secrete dar dacă am spus că acest aeroport trebuie să fie unul compatibil ca infrastructură cu avioanele F16, sigur că vor fi locate avioanele F16 aici, odată ce vor intra în dotarea Armatei”. Mircea Duşa a adus în discuţie securitatea şi schimbarea situaţiei politico-militare din zonă. „Este nevoie ca România să aibă aviaţie de vânătoare compatibilă cu aviaţiile din statele NATO, tocmai pentru a asigura, în această zonă, securitatea spaţiului aerian, pentru a asigura acele capabilităţi pe care ni le-am asumat acum 10 ani când am intrat în NATO”.
Baza aeriană Feteşti îşi suplimentează personalul
În Baza Aeriană 86 Borcea va funcţiona astfel o escadrilă de avionae F16, motiv pentru care, începând din 2016, baza se va dezvolta. „Locaţia de aici va avea şi resursa umană necesară pentru operare, fiind vorba de piloţi, de mecanici, de ingineri, de controlori de trafic, de coordonatori de zbor, de tot ceea ce presupune o escadrilă militară de vânătoare” a explicat ministrul Mircea Duşa. Lucrările la pistă, efectuate de firma Vega 93 Galaţi, sunt realizate deja în proporţie de 42%. Construirea hangarului pentru testarea muniţiei şi a pregătirii rachetelor va fi terminată mai devreme cu un an, până la sfârşitul acestui an. „Toată unitatea este un şantier .Sperăm ca până la venirea avioanelor F16, preconizată a fi în a doua jumătate a anului 2016, toate obiectivele începute să fie şi finalizate” a declarat şi şeful Bazei Aeriene 86 Feteşti, general Cătălin Băhneanu.