Băuturi răcoritoare de vară

Ceaiul de mentă fierbinte şi apa minerală la temperatura camerei răcesc organismul mai eficient decât lichidele reci ca gheaţa.

Băuturile care te răcoresc cel mai bine sunt cele fierbinţi, fără zahăr. Medicii spun că temperaturile ridicate te ajută să transpiri şi răcoresc organismul, iar băuturile îndulcite nu ar face decât să te deshidrateze.

În locul sucurilor de la frigider, specialiştii te sfătuiesc să consumi mai degrabă băuturi în care ai pus gheaţă, pentru că şocul termic asupra organismului va fi mai mic. Dacă bei prea rece, rişti să răceşti

Ceaiurile fierbinţi încălzesc din interior organismul şi declanşează transpiraţia, lucru care contribuie la răcirea organismului. Alege ceaiurile mentolate, cum este cel de mentă. Pe de altă parte, lichidele reci „ca gheaţa“ îţi pot da o stare de bine pentru scurtă durată. Mai degrabă, te poţi alege de pe urma lor cu o răceală. „Băuturile reci produc o stare de contractură a muşchilor, prin care se degajă energie. O mare parte din energie este sub formă de căldură“, explică Mihaela Ionescu, specialist în diabet şi boli de nutriţie, la Institutul „Nicolae Paulescu“ din Bucureşti, mecanismul prin care lichidele reci sporesc senzaţia de căldură.

Un efect mai bun pot avea lichidele la temperatura camerei sau cele în care adaugi cuburi de gheaţă. „Răcirea băuturii se face progresiv, ceea ce este bine pentru mucoasa căilor respiratorii superioare, care nu intră în contact direct cu ceva foarte rece“, mai spune doctorul.

Deoarece senzaţia de „sfârşeală“ pe care o ai în zilele călduroase este urmarea pierderii sărurilor minerale prin transpiraţie, este recomandabil să bei în mare parte apă carbogazoasă, bogată în minerale. EFECT Limonada cu zahăr creşte senzaţia de sete

Nu pune zahăr în limonadă, pentru că te va deshidrata şi mai rău, iar senzaţia de sete nu va dispărea. „Glucidele se elimină prin urină şi antrenează şi o cantitate importantă de lichid din organism“, spune doctorul Mihaela Ionescu. În loc de apă plată, poţi adăuga apă minerală în limonadă, care are şi săruri importante. O băutură care conţine foarte mult zahăr este, paradoxal, berea. O sticlă de 300 de grame conţine aceeaşi cantitate de glucide ca o pâine. De aceea, în timpul verii, este recomandat să nu bei mai mult de un pahar la câteva seri. În locul sucurilor naturale făcute în casă, mănâncă mai bine fructele ca atare. Apa din fructe şi vegetale poate reprezenta şi 20% din necesarul zilnic, dacă consumi cinci porţii pe zi (de exemplu, cinci mere), arată publicaţia americană „Prevention“. În plus, lichidul din fructe va sta mai mult timp în organism, şi astfel acesta va fi mai hidratat.