Bătăliile giganţilor IT în instanţă

Coloşii din domeniul IT-ului se şicanează între ei, acuzându-se de încălcarea unor patente.

Marile companii care produc gadgeturi duc, pe lângă lupta de a-şi atrage cât mai mulţi clienţi, şi războaie în instanţă. Motorola, Apple, Google, Microsoft sau Nokia se acuză între ele de nerespectarea patentelor de invenţii, de copierea unor idei de softuri şi aplicaţii.

La începutul lunii trecute, Motorola anunţa că va chema Apple în instanţă pentru că a folosit fără drept 18 patente. Printre cele mai cunoscute ar fi tehnologia 3G, GPRS sau WLAN. Cei de la Motorola au spus că au încercat să le vândă drepturile de a folosi tehnologia lor, însă au fost refuzaţi.

Acest lucru se întâmpla la o săptămână după ce reprezentanţii Microsoft i-au dat în judecată pe cei Motorola pentru că o parte dintre telefoanele care funcţionează cu sistemul de operare Android, produs de Google, ar folosi invenţii ale companiei patronate de Bill Gates.

Între timp, compania lui Steve Jobs nu a stat cu mâinile în sân. I-a chemat la judecată pe cei de la Motorola pe motiv că unul dintre telefoanele lor, Droid, ar folosi câteva aplicaţii copiate de la iPhone.

Procese mai mult pentru imagine

După ce a butonat un Blackberry şi un iPhone, compania Kodak a ajuns la concluzia că cele două telefoane folosesc fără acord o aplicaţie a lor - previzualizarea fotografiilor. Aşa că s-au adresat instanţei.

Aceste şicane s-au înmulţit în ultima perioadă şi coincid cu evoluţia telefoanelor inteligente. Marii producători au realizat faptul că vânzările pot scădea sau creşte uluitor de repede de la o lună la alta, iar o maşinărie de marketing pusă bine la punct poate conta.

În acest sens, un exemplu elocvent este sistemul de operare Android de la Google, care, dacă în 2009 era instalat pe doar 2,8% dintre telefoanele inteligente, în 2010 a ajuns la o cotă de piaţă de aproape 20%.