Evenimentul Zilei > International > Bătălie pentru şefia CDU. Cine este candidatul cu cele mai mari şanse
Bătălie pentru şefia CDU. Cine este candidatul cu cele mai mari şanse

Bătălie pentru şefia CDU. Cine este candidatul cu cele mai mari şanse

După o serie de înfrângeri electorale regionale lidera partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, a fost obligată să demisioneze. CDU a stabilit o dată pentru a alege un succesor, iar candidații au o săptămână pentru a-și declara dorința de a candida.

În acest context, sunt deja trei nume „grele” care şi-au anunţat marţi, 25 februarie, în mod oficial candidaturile la şefia partidului după demisia Annegretei Kramp-Karrenbauer.

Cel mai puternic candidat este Merz în rândul publicului. Un sondaj realizat de YouGov, arată că Friedrich Merz este cel mai popular nume. Aproximativ 18% dintre respondenți ar dori să-l vadă pe Merz câştigător.

Friedrich Merz, fost lider de grup parlamentar, un vechi rival al Angelei Merkel şi partizanul unei orientări spre dreapta a partidului, a anunţat pentru marţi o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta candidatura la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Merz, în vârstă de 64 de ani, de profesie avocat, a ieşit din viaţa politică în 2009 pentru o carieră în afaceri după ce a pierdut în faţa lui Merkel într-o luptă internă în CDU.

Prim-ministrul landului Renania de Nord – Westfalia, Armin Laschet, partizan al continuităţii pe linia Merkel, şi-a anunţat deja marţi candidatura, sprijinită de Jens Spahn, actualul ministru al sănătăţii, care a renunţat să mai concureze.

Partidul ‘traversează cea mai gravă criză din istoria sa. Dacă vom continua astfel, ne riscăm viitorul ca mare partid’, a declarat Spahn. ‘Şi nu vreau ca Angela Merkel să rămână în istorie ca ultimul cancelar CDU’, a adăugat el într-o conferinţă de presă susţinută alături de Laschet.

Al treilea este Norbert Roettgen, înlăturat în urmă cu câţiva ani din guvern de cancelar şi care are şi el de luat o revanşă personală. Roettgen prezidează comisia de politică externă a Bundestagului.

CDU a suferit o serie de reculuri electorale şi scade în intenţiile de vot la nivel naţional, concurat pe de o parte de extremiştii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD) şi la centru de Verzi, aflaţi în plină ascensiune.

În prezent partidul este divizat între aripa centristă, reprezentată de cancelarul Angela Merkel, care s-a retras de la conducerea CDU la sfârşitul lui 2018, şi elemente mai conservatoare care susţin o orientare spre dreapta pentru a se contracara astfel ascensiunea extremiştilor, notează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: