Bătălie pentru Cetatea Banilor şi dolarii ei

Cine va conduce judeţul Dolj şi Craiova va avea de gestionat fonduri importante. De aceea, PDL şi PSD au aruncat nume grele în lupta electorală.

Cine va conduce judeţul Dolj în următorii patru ani are şansa să beneficieze de o infuzie de capital străin fără precedent, mulţumită furnizorilor Ford, care şi-au anunţat deja prezenţa în număr mare şi care sunt direcţionaţi spre localităţile din apropierea Craiovei. Miza e enormă, mai ales că bugetul Doljului pe anul 2008 este deja de 173 de milioane de lei şi sunt şanse să crească mult în urma rectificărilor.

De aceea, intrarea în joc a lui Radu Berceanu pare logică, chiar dacă a fost neaşteptată. E drept, fruntaşul PDL anunţase că vrea să se retragă acasă, după o carieră de 18 ani în parlament. „Nu văd de ce m-ar tenta încă un mandat de senator. Sunt parlamentar de 18 ani“, a spus Berceanu când s-a înscris în cursă şi a anunţat demisia din parlament. Principalele lui atuuri sunt notorietatea, faptul că e bătăios şi amănuntul că afacerile îi merg bine. Deşi pornise cu şansa a doua, ultimele sondaje de opinie „independente“ (sondaj IMAS comandat de „Gazeta de sud“) îl dau pe primul loc, cu 21% din voturi.

Principalul său contracandidat este actualul preşedinte al consiliului jude- ţean, Ion Prioteasa, care este şi liderul filialei judeţene PSD. Prioteasa a intrat în campanie cu mai multe realizări certe. Una dintre ele este resuscitarea Aeroportului Internaţional Craiova, aflat în administrarea CJ. Până în 2007, aeroportul găzduia numai câteva curse charter, sporadice. Din primăvara lui 2007, însă, pe baza fondurilor pompate de consiliul judeţean, aeroportul a încheiat un contract cu operatorul aerian Carpatair pentru câteva curse regulate. Acum sunt negocieri avansate cu Blue Air şi Ryan Air. O altă investiţie importantă este primul Parc Industrial din Dolj, întins pe o suprafaţă de 10 hectare în apropierea aeroportului. Parcul funcţionează la capacitate maximă, lista de aşteptare cuprinzând 62 de firme.

Marea bilă neagră a lui Prioteasa este povestea primei lui Răducănoiu. Cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale, consilierii PSD şi PNL au votat o primă pentru directorul SC Parc Turism SA, nimeni altul decât Constantin Răducănoiu, directorul de campanie al PSD. Valoarea primei, 39.000 de lei, este mai mult decât jumă tate din profitul pe întreg anul trecut al societăţii aflate în subordinea CJ.

Liberalii l-au aruncat în luptă pe senatorul Mario Oprea, actualul chestor al Senatului. Trece drept un politician moderat, fără să fi fost implicat în vreun scandal, dar nici în vreo mare ispravă. Ca funcţie administrativă, Oprea are experienţă în Consiliul Judeţean Dolj şi în Consiliul Local Craiova. Deşi e şeful liberalilor, nu deţine nicio afacere.

„Primarul-lăutar“ îi ia faţa lui „Gigi Buldozer“ Pentru Primăria Craiovei, toate sondajele îl dau câştigător, încă din primul tur, pe actualul primar, Antonie Solomon (fost PSD, acum PDL). Îndrăgit de craioveni, în special de cei din cartierul Craioviţa Nouă, Solomon se bazeză şi pe sprijinul unei părţi a presei locale (cotidienele „Gazeta de Sud“, „Expresul de Sud“ şi televiziunea TVS). Restul presei îl atacă, de exemplu poreclindu- l „primarul-lăutar“, scoţând în faţă scandaluri pe care i le pun în cârcă. Cele mai importante: afacerile „Centrul Craiovei“ (modernizarea prea costisitoare a zonei centrale) şi „mafia retrocedă rilor“ (în spatele căreia s-ar afla).

Sprijinit de ziarul „Ediţie Specială“ (al prietenului său Adrian Mititelu) şi de televiziunea TV Oltenia (a lui Dinel Staicu), candidatul PSD Gheorghe Nedelescu (actualul viceprimar) e pe locul al doilea. Nedelescu are două proiecte reuşite. Primul este demolarea chioşcurilor amplasate ilegal, de unde s-a ales cu porecla „Gigi Buldozer“. Al doilea e proiectul „Mai multe parcări pentru Craiova“, considerat un succes.

Candidatul liberalilor, Ion Groza, se află, la distanţă, pe locul al treilea. S-a făcut remarcat prin „fuga de câteva zile“ de la PNL la PDL şi înapoi, tombolele cu autoturisme şi afacerile înfloritoare (este patronul uneia dintre cele mai mari societăţi de comercializare a faianţei şi adezivilor din Oltenia, SC Grony SA).

RADU MIRCEA BERCEANU

Vârsta: 55 de ani

Familie: căsătorit, doi băieţi

Profesie şi studii: inginer, Institutul Politehnic Bucureş ti - Facultatea de Construcţii Aeronave (1978)

Apartenenţa politică: PDL

Avere: un apartament în Spania, un avion ultrauşor, 900.000 de euro în conturi. În anul 1996 a plătit 400.000 de euro avans pentru cumpărarea unui teren în Bucureşti; în prezent, terenul valoarează 10 milioane de euro.

Puncte tari: experienţa politică, notorietatea

Puncte slabe: imaginea de politician-om de afaceri, scandalurile din timpul în care a fost ministru al industriilor (de exemplu, compensările energetice)

MARIO OVIDIU OPREA

Vârsta: 43 de ani

Familie: căsătorit

Profesie şi studii: inginer, Universitatea din Craiova - Facultatea de Electrotehnică (1989)

Apartenenţa politică: PNL

Avere: un teren intravilan de 955 de metri pătraţi în Craiova (dobândit prin moştenire), un apartament de 78 de metri pătraţi, acţiuni la SC Voltinvest Craiova

Puncte tari: tinereţea, fidelitatea faţă de un singur partid (e membru PNL din 1990), nu a fost implicat în niciun scandal

Puncte slabe: lipsa de experienţă într-o funcţie publică de răspundere

ION PRIOTEASA

Vârsta: 58 de ani

Familie: căsătorit, un copil

Profesie şi studii: economist, Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Craiova (1984)

Apartenenţa politică: ApR, PSD (din 2001)

Avere: o casă în Craiova, cumpărată în 1996, un autoturism SAAB Griffin, acţiuni la 3 societăţi comerciale, cele mai valoroase fiind cele de la SC Olas Prod, adică 34.400 de lei

Puncte tari: eleganţa şi diplomaţia pe care le foloseşte în rezolvarea problemelor, experienţa de preşedinte al CJ Dolj

Puncte slabe: uneori este prea „moale“ în relaţia cu ceilalţi