Bătălie imobiliară pentru fostele fabrici ale Clujului. Au apărut problemele

Bătălie imobiliară pentru fostele fabrici ale Clujului. Au apărut problemele

Ultima bătălie majoră din domeniul imobiliar, din Cluj Napoca, se dă pentru terenurile din zona Gării CFR Cluj Napoca.

Mai exact locațiile unde au funcționat fostele fabrici din perioada comunistă, Unirea, Tehnofrig, 16 Februarie sau Armătura. Una dintre aceste fabrici a fost deja cumpărată, pentru alte două există oferte și discuții iar pentru a patra, poziția proprietarilor este de a nu vinde.

Radiografia făcută pe acest domeniu de către specialiști arată că terenurile în zonă valorează multe milioane de euro.

Unirea vândută cu 18 milioane de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

De curând, terenul fostei fabrici Unirea din Cluj Napoca, situat în zona de est a Clujului, mai exact în Piața 1 Mai, a fost vândut de către proprietar, omul de afaceri Ioan Bene, către un fond de investiții din Norvegia, cu suma de 18 milioane de euro. În această afacere imobiliară, susțin surse autorizate, cele două clădiri de birouri cu patru etaje, aflate la intrare pe terenul respectiv au rămas în proprietatea lui Ioan Bene. În zonă ar urma să se construiască mai multe imobile  cu funcțiuni mixte, locuințe și spații de birouri, cu 25 de etaje. Aceleași surse susțin că ar urma să fie construit un complex imobiliar cu opt blocuri turn, care va schimba zona, care în prezent este plin[ cu ruinele fostei fabrici comuniste.

Armătura, tentantă dar cu probleme de mediu

Următoarea afacere uriașă, pentru care se duc negocieri intense, în aceste zile, este zona fabricii Armătura din Cluj Napoca, aflată în nordul orașului, la 200 de metri de Stația CFR Cluj. Discuția se poartă între proprietarul fabricii, o societate din Austria, cu mai multe persoane interesate care vor să construiască blocuri de locuințe și clădiri de birouri. Terenul are patru hectare și, potrivit surselor EvZ, are anumite probleme de mediu, aici funcționând pentru mai bine de  50 de ani două turnătorii de fontă și alamă. Potrivit unor surse oficiale, societatea a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Cluj cu privire la faptul că a închis cele două turnătorii și că reziduurile din zonă au fost, dar și că vor fi valorificate, fără să se menționa modalitatea exactă. Oficialii susțin că pentru schimbarea destinației terenului din zonă industrială, în zonă de locuit, va fi nevoie de un proiect de dezafectare, care ar presupune decontaminarea zonei și urmarea unui plan de monitorizare care se întinde pe perioada chiar și a zece ani.

16 Februarie, un teren generos

Compania de reparații material rulant are un teren foarte mare în zona Gării CFR Cluj, estimat la 12 hectare. Societatea funcționează la capacitate maximă, susțin surse autorizate, dar are și terenuri disponibile, pretabile pentru construcția de blocuri cu regimuri de înălțime mari, pornind de la zece etaje. Din acest motiv, au existat deja mai multe oferte generoase, pentru cumpărarea unei bucăți din terenul de 12 hectare. De exemplu, un important om de afaceri clujean, a oferit pentru trei hectare de teren, suma de nouă milioane de euro, ofertă refuzată de acționarul majoritar.

A patra societatea comercială, Tehnofrig, care are un teren estimat la nouă hectare, se va transforma într-un amplu proiect imobiliar, aceasta fiind deținută de importanță oameni de afaceri și bancheri din Cluj Napoca. Din terenul inițial, de 19 hectare, pe o bună bucată a fost construit magazinul Dedeman.