Turcia a declarat că operațiunile pentru cucerirea orașului strategic sirian Al-Bab, ocupat de ISIS, „se vor încheia curând”, după ce a efectuat cele mai intense bombardamente din cele patru luni de campanie în Siria.
Bombardamentele, în care turcii au folosit atât avioane de luptă cât și artilerie, ar fi ucis numeroși militanți ISIS, potrivit Ankarei. Asaltul terestru, sprijinit de trupele și aviația turce, este condus de către Armata Siriană Liberă.
După ce a participat determinant la eliberarea Alep, aviația rusă se concentrează și ea acum asupra Al-Bab, conform înțelegerii pe care Rusia a stabilit-o cu Turcia.
Președintele turc Erdogan a declarat că operațiunile de cucerire a Al-Bab se vor încheia curând, în vreme ce liderii Armatei Siriene Libere au confirmat și ei că bătălia se va termina în câteva zile.
Turcia dorește cu ardoare să cucerească Al-Bab, pe care îl va putea folosi ca bastion pentru impunerea unei zone tampon în nordul Siriei, pentru a împiedica unificarea teritoriilor controlate de kurzi, pe care îi percepe ca pe principalul său inamic.
În ultimele două săptămâni, ISIS și-a retras liderii din Al-Bab către est, spre Raqqa, garnizoana care apără orașul fiind formată acum din militanți de mâna a doua, scrie The Guardian.
Pe măsură ce aria pe care o controlează se restrânge, ISIS a decis să-și concentreze forțele pentru apărarea celor două „capitale” ale sale: Mosul, în Irak, și Raqqa, în Siria.
Cu toate acestea, pierderea Al-Bab va fi cea mai mare înfrângere militară pentru ISIS, din cei doi ani și jumătate de când și-a început expansiunea în nord-estul Siriei și în majoritatea Irakului.
La Al-Bab a funcționat centrul de coordonare a operațiunilor militare externe (este probabil că liderii acestuia s-au retras în ultimele zile), iar șefii serviciilor de informații occidentale cred că de aici s-au pus la cale atacurile teroriste de la Paris, Bruxelles, Nisa și Berlin. Ei speră ca după cucerirea orașului să găsească informații și indicii importante despre rețelele teroriste care operează în Occident.
De asemenea, se pare că tot la Al-Bab a fost pus la cale și atentatul de la Istanbul. ISIS a folosit Al-Bab ca rampă de lansare pentru acțiuni în suburbiile din estul Alep, dar și pentru a trimite echipe în provincia Idlib și peste granița cu Turcia.
Fostul șef al propagandei ISIS, Abu Mohamed Al-Adnani, și-a avut reședința la Al-Bab, până când a fost ucis de o dronă americană anul trecut.
Capturarea Al-Bab va putea permite Rusiei și Turciei să-și susțină afirmațiile că se află în Siria pentru a lupta împotriva ISIS. Până acum, Rusia s-a concentrat pe combaterea grupărilor rebele și pe sprijinirea regimului Assad, iar Turcia pe eliminarea grupurilor kurde din zona frontierei sale.
Dacă până acum ISIS nu a constituit principala țintă nici pentru Rusia, nici pentru Turcia, lucrurile s-au schimbat radical. Atacul de la Istanbul a pus la îndoială capacitatea regimului Erdogan de a apăra securitatea în interior, iar o victorie la Al-Bab ar fi o revanșă utilă.
După eliberarea Alep, și Putin este interesat să lichideze ultimele centre de rezistență împotriva lui Bashar Al-Assad.
Nu în ultimul rând, cooperarea Rusiei cu Turcia la Al-Bab urmărește să demonstreze (mai ales Statelor Unite) că cele două state au capacitatea de „a face ordine” în Siria.
Miercuri, Ankara și-a continuat atacurile declarative la adresa Washingtonului, pe care l-au acuzat pentru lipsa de implicare în operațiunile de la Al-Bab și au amenințat că vor interzice accesul avioanelor americane la baza NATO de la Incirlîk, punând încă dată sub semnul întrebării în ce măsură Turcia mai este de facto membru al Alianței Nord-Atlantice.