Bătălia PNL-PSD pentru postul de viceguvernator. Liberalii îl pregătesc pe Isar pentru BNR, pesediștii vor să dea postul ALDE

Bătălia PNL-PSD pentru postul de viceguvernator. Liberalii îl pregătesc pe Isar pentru BNR, pesediștii vor să dea postul ALDE

Deşi liderii PNL susţin că, potrivit algoritmului parlamentar, postul eliberat după demisia lui Bogdan Olteanu le revine, Liviu Dragnea nu pare dispus să respecte vechile înţelegeri

Zilele trecute, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat clar că legea nu prevede respectarea vreunui algoritm şi Parlamentul este cel care decide cine va fi viceguvernator al BNR. „Da ce, BNR-ul e instituţia PNL-ului? (...) Nu există în lege prevăzute locuri pentru grupurile parlamentare. Parlamentul, într-adevăr, votează (...) Noi vom propune sau vom susţine pe cineva care chiar să aibă o pregătire pentru acest post care este un post foarte important”, a spus Dragnea. El i-a replicat astfel co-preşedintelui PNL, Vasile Blaga, care a declarat: „Ni se cuvine nominalizarea, există un algoritm parlamentar care a funcţionat întotdeauna, s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta şi acum”.

ALDE, atras în negocieri

Potrivit unor surse politice, PSD discută în aceste zile cu ALDE posibilitatea ca partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu să preia postul de viceguvernator, în cadrul unui pachet mai mare de negocieri. În orice caz, situaţia este atât de tensionată între PSD şi PNL încât Dragnea nu doreşte să mai respecte algoritmul parlamentar. Aceleaşi surse au arătat însă că, pe măsură ce se apropie alegerile, va fi tot mai neclar cine deţine majoritatea în Parlament, pentru că deputaţii şi senatorii vor migra la formaţiunea care le oferă un loc eligibil. Ieri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de demisia lui Olteanu, dar, potrivit secretarului acestei camere a Legislativului, Niculae Mircovici, alegerea noului viceguvernator ar putea avea loc abia la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soţul Alinei Gorghiu, pe lista PNL

Surse politice arată că, în PNL, există deja o listă scurtă de potenţiali candidaţi. Pe lista PNL s-ar afla Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, Bogdan Drăgoi, fost ministru de Finanţe în guvernul Ungureanu şi apoi consilier prezidenţial în administraţia Băsescu, sau Cristian Popa, viceguvernator al BNR între 1998 şi 2014. Drăgoi ar fi susţinut puternic de Vasile Blaga. Isar pare a fi inacceptabil pentru actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, după ce soţul Alinei Gorghiu l-a atacat de mai multe ori pe blogul său. Dar Gorghiu s-a plâns acum câteva zile că soţul ei este „victimă colaterală”. „Soţul meu a funcţionat în domeniul bancar, asta-i meseria lui. Dacă critică BNR-ul, asta e alegerea lui (...) Săracul... este realmente victimă colaterală”, a spus ea.

Replici între BNR şi liberali

Pe lângă deja obişnuitele atacuri la Mugur Isărescu venite, în ultimele săptămâni, de la Lucian Isar, ieri, şi deputatul PNL Andreea Paul i-a aplicat o lovitură guvernatorului BNR. „România este singura ţară din lume care are acelaşi guvernator de mai bine de un sfert de veac. Costurile publice ale inerţiei mandatelor guvernatorului BNR şi ale acestui record comunistoid se plătesc. Modificarea legii de funcţionare a BNR este obligatorie”, a susţinut ea. Andreea Paul a amintit că a depus în Parlament un proiect de lege „bine fundamentat” pentru limitarea numărului mandatelor guvernatorului BNR la două, dar această instituţie s-a opus.

Marţi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, l-a contra-atacat dur pe Isar, al cărui nume nu l-a invocat însă, ci doar a menţionat atacurile venite „de pe un blog”.

„Să fim bine înțeleși: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzațiile fără conținut, total fanteziste și răuvoitoare”, a spus Suciu.

Soțul Alinei Gorghiu

Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti şi are un doctorat la ASE. A fost vicepreşedinte la Citigroup Romania şi la Bancpost, iar în mai 2012 a primit postul de ministru delegat pentru mediul de afaceri, în guvernul Ponta. În august 2012, el a demisionat din acest post după câteva dispute cu Victor Ponta. În 2016, fostul premier a susţinut că l-ar fi dat afară pe Isar după ce a fost informat că este suspectat de corupţie şi ar fi solicitat „avantaje personale” de la un „mare investitor american”.

Fost ministru de Finanțe

Bogdan Drăgoi a fost consilier al președintelui Traian Băsescu în perioada 2012-2014, ministru al Finanțelor în guvernul Ungureanu, în februarie-mai 2012, și secretar de stat la Finanțe în ianuarie 2009-februarie 2012. În mandatul de secretar de stat, Drăgoi a fost și membru în CA al CEC, președinte al Consiliului de Supraveghere la Fondul Proprietatea şi membru în CA al Băncii Europene de Investiții. Pe vremea când Adriean Videanu era primar al Capitalei, el a fost director în PMB. De altfel, presa a relatat că părinţii lui Drăgoi erau prieteni de familie cu Videanu.

Vicepreședinte BEI

Cristian Popa a fost angajat în 1998 la BNR, ca economist șef și consilier al lui Mugur Isărescu. În acelaşi an, în 16 decembrie, a fost numit viceguvernator, funcţie pe care a deţinut-o până în 2014. În mai 2016, a fost numit vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI). În 2011, presa a scris că ar putea fi nominalizat premier de către Traian Băsescu, în locul lui Emil Boc. La începutul anilor ’90, a făcut parte din Departamentul de reformă în guvernul Văcăroiu, unde ministru era Mişu Negriţoiu, actualmente şeful ASF.