Batalia pentru plaje incinge litoralul italian

Pe coastele peninsulei, cu greu gasesti un loc de stat la soare gratuit.

O zi pe plajele private din Italia a devenit un adevarat lux, pretul platit pentru cateva ore de stat la soare, o umbrela si un sezlong ajungand vara aceasta la aproximativ 31 de euro, informeaza AFP.

Si, pentru ca plajele publice  - fara dusuri si fara toalete - lasa de dorit, aglomeratia este mare, iar turistii, din ce in ce mai nemultumiti. Scaldatul este permis in Italia de-a lungul a nu mai putin de 5.000 km de coasta, insa faptul ca pentru a face plaja trebuie sa platesti mai peste tot a incins serios spiritele.  

Marul discordiei il reprezinta asa-numitul „spatiu liber”. „Teoretic, firmele private trebuie sa lase un spatiu liber de cativa metri, chiar in fata apei, pe plaja pe care o au in concesiune”, explica un salvamar din Ostia.

In timp ce ecologistii si asociatiile care ii reprezinta pe consumatori cer ca in spatiul liber sa poata sta oricine, concesionarii vor sa limiteze accesul amatorilor de relaxare si plimbari la malul marii, pe motiv ca ar obstructiona activitatea salvamarilor.

Concesionarii privati au cucerit plajele Un responsabil din cadrul asociatiei ecologiste Legambiente, Sebastiano Venneri, sustine ca Ostia nu este singura regiune din Italia unde cu greu mai poti gasi un loc de plaja gratis, probleme similare existand in Puglia si Emilia Romana. De vina este, potrivit lui Venneri, descentralizarea gestionarii litoralului, care a trecut din mainile statului in cele ale regiunilor si comunelor. Procesul a inceput acum 11 ani.

„Colectivitatile locale s-au trezit cu noi competente, mai ales in ceea ce priveste curatirea plajelor. Dar competentele nu au fost insotite de mijloace financiare si umane. Prin urmare, cand un intreprinzator privat se prezinta pentru a lua in concesiune o plaja, presiunea financiara este foarte puternica”, explica Sebastiano Venneri.

Concesionarii de plaje sustin ca au ridicat circa 13.000 de constructii pe litoralul italian, ceea ce a facut ca, din anul 2000, sectorul de care se ocupa sa capete o dinamica si o credibilitate sporite.

SICILIA

Taxa care ii sperie pe milionari Milionarii posesori de iahturi ocolesc anul acesta statiunea Castelsardo din Sardinia, deoarece guvernatorul regiunii a impus o taxa speciala, al carei cuantum este cuprins intre 1.000 si 15.000 de euro. Taxa nu este agreata nici macar de primarul localitatii, Franco Cuccureddu, care i-a indemnat pe turisti sa nu o plateasca.

„Daca guvernatorul demonstreaza ca poate creste taxele si mentine sau spori numarul turistilor, atunci merita Premiul Nobel pentru Economie”, declara Cuccureddu.

Curtea Constitutionala italiana urmeaza sa se pronunte, in septembrie, asupra legalitatii controversatei taxe, iar primarul stie deja ce sa faca daca verdictul ii va fi favorabil guvernatorului Renato Soru: „In cazul in care Curtea Constitutionala este de acord cu Soru, va interveni UE”, spune primarul.