Evenimentul Zilei > International > Bătălia decisivă în războiul din Siria amenință să opună Rusia Turciei
Bătălia decisivă în războiul din Siria amenință să opună Rusia Turciei

Bătălia decisivă în războiul din Siria amenință să opună Rusia Turciei

FOLHA ONLINE (Brazilia). Ofensiva finală a guvernului sirian împotriva rebelilor care luptă contra dictaturii lui Bashar al-Assad din 2011 ar putea pune capăt războiului civil din țara arabă, dar împinge Turcia și Rusia spre conflict direct.

În 2015, Rusia și Turcia (SIC!) au fost uimite atunci când Ankara a doborât un avion de atac Su-24 al Moscovei, care traversase pentru scurt timp spațiul său aerian.

Numai că, de atunci încoace, Erdogan s-a îndepărtat treptat de Statele Unite, deschizând o fereastră de oportunitate strategică pentru colegul său rus, Vladimir Putin.

Acest lucru s-a datorat faptului că o lovitură de stat urzită împotriva lui și că antagonismul tot mai mare cu Occidentul – în urma refuzului Uniunii Europene de a accepta Turcia ca membru, în ciuda faptului că este membră a NATO (alianța militară occidentală).

S-a produs o reapropiere de președintele rus, la acel moment principalul actor politic din războiul arab. Spre neplăcerea Washingtonului, turcii au cumpărat din Rusia sisteme antiaeriene avansate și au început să divizeze politic decizii cu privire la Siria.

Odată cu plecarea forțelor americane din țara arabă în octombrie 2019, Turcia a invadat Siria pentru a izola Kurdistanul, creând o pungă militară în regiunea de la granița sa. A încheiat un acord cu rușii pentru a stabiliza regiunea cu patrule comune.

În alte părți ale teritoriului, începând din 2018, el a convenit cu Moscova zone pentru reducerea tensiunilor cu forțele rebele rămase, multe susținute de Ankara.

Ultima semnificativă este Idlib. Marți (4 februarie), turcii au trimis 400 de vehicule militare pentru a consolida regiunea, fără a-i avertiza pe ruși.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.