Kremlinul a făcut apel miercuri să nu existe grabă în a declara o victorie la Soledar, după ce grupul paramilitar rus Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra acestui oraş din estul Ucrainei, după mai multe luni de lupte intense.
"Nu trebuie să ne grăbim. Să aşteptăm declaraţiile oficiale", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, estimând că există o dinamică pozitivă în înaintările" forţelor ruse şi salutând "eroismul fantastic" al soldaţilor. "Succesul militar va fi atins când obiectivele militare fixate de Comandantul suprem vor fi fost realizate", a subliniat el, citat de lalibre.be.
După care a adăugat: "Deşi succese tactice sunt bineînţeles foarte importate şi ele". "Le obţinem cu un preţ destul de mare, cel al eroismului fantastic al soldaţilor noştri. De aceea este un motiv în plus să fim mândri de băieţii noştri care nu-şi precupeţesc nici viaţa, nici sănătatea pentru a ne oferi aceste succese tactice", a salutat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
El a repetat din nou că Rusia este "gata" să rezolve acest conflict prin negocieri cu Kievul. "Să ajungem la scopurile noastre pe căi paşnice diplomatice este varianta preferabilă", a asigurat dl Peskov. Dar în situaţia în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că refuză orice negociere cu omologul lui rus, Vladimir Putin, şi atâta vreme cât trupele ruse vor fi în Ucraina, "nu se poate spune că există actualmente ceva perspective" pentru negocieri de pace, a subliniat el.
Războiul din Ucraina
Miercuri, Rusia a pretins că ar fi înregistrat primul său succes important din Ucraina începând din luna iulie, cucerind cea mai mare parte din orașul Soledar după săptămâni întregi de lupte grele sub conducerea companiei militare private Wagner.
Proprietarul companiei Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că, deși întregul oraș se află sub controlul oamenilor săi, luptele de stradă cu forțele ucrainene rămase continuă în centrul localității.
Oficialii ucraineni au recunoscut recentul avans al forțelor Wagner în Soledar - o stațiune cu mine de sare care înaintea războiului avea o populație de 10000 de oameni - dar au negat că orașul ar fi fost cucerit.
“Soledarul nu se află sub controlul Federației Ruse, trupele noastre nu sunt încercuite și continuă să lupte, iar noi putem să le trimitem în continuare armament și provizii”, a declarat, miercuri, colonelul Serhii Cerevatii de la Comandamentul de Est al armatei ucrainene. El a refuzat să precizeze a câta parte din suprafața orașului Soledar se mai află încă în mâinile ucrainenilor.
În ultimele 11 luni, Wagner s-a transformat într-o forță de elită relativ mică, ea trimițând mercenari în Siria și în Africa și transformându-se într-o formațiune multilaterală. Wagner se află încă sub comanda unor veterani extrem de bine pregătiți, oferind totodată artilerie și sprijin aerian. De obicei, raidurile prin pozițiile ucrainene sunt opera unor recruți care ar putea fi executați ulterior pentru dezertare sau pentru lașitate, dar cărora li s-a promis grațierea și posibilitatea de a se întoarce acasă în cazul în care vor supraviețui timp de șase luni în Ucraina. Luna aceasta, Prigojin a eliberat câteva zeci de asemenea supraviețuitori, mulți dintre ei fiind infirmi.
“Dușmanul nu acordă nicio atenție marilor pierderi suferite și își continuă asaltul. Împrejurimile pozițiilor noastre sunt pline de cadavrele soldaților adversarului”, a declarat adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar.
Totuși, Ucraina face și ea un mare număr de victime pe frontul Bahmut-Soledar, epuizând rapid forța unor brigăzi trimise acolo luna trecută, ca întăriri.
În mai și în iunie, Ucraina a făcut la fel în Severodonețk și Lisiciansk, răpunând forțele rusești în cursul unor lupte grele de stradă și ulterior retrăgându-se pentru a nu putea fi încercuite. Asta a anihilat, pentru un timp, capacitatea ofensivă a Rusiei. (Rador)