Primăria Craiova a investit 9 milioane de euro în locuri de joacă periculoase pentru copii. Multe din piesele care compun locurile respective s-au defectat la nici un an de la montarea lor, în timp ce altele sunt deja în paragină.
Deşi ar trebui să fie locuri de joacă şi relaxare, multe dintre spațiile amenajate pentru copii sunt un real pericol. O spun părinții care au descoperit că firma care a instalat obiectele și-a bătut efectiv joc de banii lor, dar mai grav, le pune viața copiilor în pericol, la propriu. Topogane deteriorate, instalaţii de căţărat defecte, cu şuruburi lipsă, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă părinţii care își duc copiii la joacă.
Șuruburi ucigașe
Pe lângă faptul că, multe piese care compul locurile de joacă s-au degradat, acestea nu sunt sigure pentru copii. Chiar în weekendul trecut, un copil a fost la un pas să rămână mutilat, după ce a alunecat cu capul în șurubul de la gard. Locul de joacă din spatele magazinului Careffour, din 1 Mai, este împrejmuit de un gard, frumos colorat de altfel, cu zeci de șuruburi scoase mult în afară (vezi foto). “Este absolut uluitor cum au putut să lase gardurile cu șuruburile ieșite așa mult în afară. Ieri, un copil a alunecat și a căzut cu capul chiar în șurub. A avut noroc că nu i-a perforat capșorul”, ne-a relatat mămica unui copil, prezentă la incident. Aceasta a mai spus că nu este singurul copil care era să-și piardă viața. În alte zone ale orașului piesele s-au defectat sau sunt puternic deteriorate. În spatele pieței din Valea Roșie, mai multe echipamente sunt deteriorate. Și exemplele pot continua.
Primăria: Vandalismul e de vină!
Reprezentanții primăriei susțin că vandalismul ar fi de fapt marea problemă. Însă, alți părinți afirmă că materialele ar fi de de slabă calitate, și din acest motiv se rup, punând în pericol integritatea fizică a celor mici: “Ce vandalism, sunt de proastă calitate. Cum de fostele locuri de joacă au rezistat în timp? Nu poți rupe un topogan ca pe pâine. Ați auzit cât a plătit primăria pentru trei lule, trei surcele vopsite ca alvița?” În replică, firma King Industrial se apără spunând că locurile de joacă sunt foarte bune, dar sunt distruse sau furate din cauză că Poliția Locală nu le păzește. Reprezentanții firmei spun că garanția pieselor nu acoperă furtul sau distrugerea, dar o cerință din caietul de sarcini obliga firma să monteze piese rezistente la vandalism.
220.000 de euro, un loc de joacă
Din 2013, în Craiova au fost montate mai multe locuri de joacă în diverse zone ale orașului. Înlocuirea acestora cu unele moderne a fost ideea primarului Lia Olguța Vasilescu. Spre exemplu, amenajarea unui loc de joacă, de 300 de metri pătraţi, cu trei tobogane, un leagăn şi câteva aparate mici de fitness, a costat, ATENȚIE... nici mai mult nici mai puţin de 220.000 de euro.
Municipalitatea a pus la bătaie circa nouă milioane de euro, împărțiți pe o perioadă de patru ani sub forma unui acord-cadru. Lansată în septembrie 2013, licitația a fost câștigată de firma King Industrial Enterprises din București. Valoarea contractului de patru ani a fost de aproape 30 de milioane de lei fără TVA (aproximativ nouă milioane de euro cu TVA – n.r.). Primăria a plătit până acum circa 30% din suma totală. În ultima perioadă au apărut ceva tensiuni între primărie și firma care a adjudecat licitația. Primăria s-a declarat nemulțumită, în aprilie 2015, de calitatea pieselor care compun locurile de joacă, după ce a descoperit că multe dintre acestea s-au rupt.
Da” șurubul, șurubul cine-l înlocuiește?
Municipalitatea a amenințat firma că-i va rezilia contractul dacă nu înlocuiește toate piesele care nu respectă cerințele de calitate din caietul de sarcini, pe cheltuiala lor, deși o comisie a primăriei a recepționat inițial lucrarea. Primărița Vasilescu a declarat că a notificat firma să înlocuiască toate piesele cu probleme, iar dacă nu o va face i-a pus în vedere că va rezilia contractul. “’Noi am notificat firma respectivă, care are termen de 15 zile ca să înlocuiască toate aceste locuri de joacă. Ele sunt în perioada de garanție și trebuie să respecte toate criteriile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Dacă nu vor face aceste înlocuiri, rămân fără contract și le reparăm noi. Dacă se reziliază contractul, li se oprește inclusiv garanția de 30%, care este depusă în contul Primăriei Craiova. Atunci le vom lua și banii, nu numai că vom rezilia contractul“, afirma public, pe 1 aprilie 2015, primarul Lia Olguța Vasilescu. Până se hotărăsc între ei, Primăria și King Industrial Enterprises SRL, șurubul rămâne în real pericolul pentru copii.
Câți bani au mers pe locurile de joacă
Primăria a cheltuit, până acum, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, aproximativ 11,2 milioane de lei pe locuri de joacă, în cadrul a trei contracte subsecvente care fac parte din acordul-cadru pe patru ani cu firma King Industrial Enterprises SRL. Achiziția cu montaj a locurilor de joacă organizată de primărie în anul 2013 este de aproximativ 30 de milioane de lei (circa 6,8 milioane de euro).
ISCIR: Amenzi de 50 000 de lei pentru administraţia locală
Standardele de securitate europene în domeniul echipamentelor de joacă au fost adoptate de România încă din 2002 şi tot din acelaşi an ISCIR a căpătat competenţa de verificare a spaţiilor de joacă. ISCIR: Dacă în perioada următoare nu vor fi rezolvate toate neregulile, amenzile pentru administraţia locală pot ajunge chiar şi la 50 000 de lei, în funcţie de gravitatea problemelor.