Evenimentul Zilei > Social > Bătaie de joc! Cum arată strategia de dezvoltare pentru o comună izolată din Deltă: autostradă, cale ferată și rețea de gaze
Bătaie de joc! Cum arată strategia de dezvoltare pentru o comună izolată din Deltă: autostradă, cale ferată și rețea de gaze

Bătaie de joc! Cum arată strategia de dezvoltare pentru o comună izolată din Deltă: autostradă, cale ferată și rețea de gaze

Comuna Chilia Veche din județul Tulcea ar putea să aibă, pe hârtie, spital, ieșire la autostradă și cale ferată. „Pe hârtie” deoarece localnicii acuză Consiliul Local din comună, care a adoptat Strategia de dezvoltare locală fără a ține cont de realitate din teren. Potrivit cetățenilor, proiectul reprezintă „bătaie de joc pe bani publici”.

Asociația „Împreună pentru Chilia”, din comuna Chilia Veche, județul Tulcea, a contestat Hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobată Strategia de dezvoltare locală a comunei. Președintele asociației, Vasile Dan Dicu, solicită anularea documentului, care a fost adoptat la finalul lunii iulie, întrucât acesta prezintă mai multe erori.

Câți locuitori are comuna Chilia Veche? Nimeni nu știe răspunsul

În prezentarea Strategiei de dezvoltare se arată că „legătura cu comuna se realizează pe uscat de-a lungul braţului Chilia pe drumul ce porneşte din Tudor Vladimirescu în faţa Tulcei, apoi pe apă cu bacul care traversează braţul Tătaru”. Însă „pentru a ajunge la Chilia pe uscat există o singură trecere cu bacul: la Tudor Vladimirescu (Tulcea). Apoi se vine pe drumul distrus DJ 222N, până la Chilia. Trecerea invocată de ei este din Chilia spre Ostrovul Tătaru, unde au oamenii terenuri agricole”, a comunicat Vasile Dan Dicu.

De asemenea, potrivit asociației amintite, în proiect este menționată de trei ori cifra populației din comuna Chilia Veche. Aceasta, însă, este diferită de fiecare dată. În prezentarea generală, Chilia Veche ar avea o populație de de 2.348 persoane. La capitolul „Populaţie”, se vorbește despre 2.270 de locuitori. Într-un alt punct din document sunt prevăzuți 2.132 de locuitori.

Gafe în lanț. Consiliul Local extinde rețeaua de gaz care nu există. „Copy-paste la aberații”

Strategia mai prevede și „extinderea reţelei de gaz”, însă comuna Chilia Veche nu este racordată deloc la gaz.

Comuna este una izolată în deltă, iar autostrada se află la 200 de km de teritoriu, însă consilierii vor să pună în practică „reabilitarea unor străzi şi alei pentru ieşirea la autostradă”.

În document mai este menționat și un spital. Acesta, însă, nu există. Comuna nu dispune de o astfel de unitate medicală.

Un „punct forte” al comunei este și „aşezarea relativ bună a comunei în cadrul judeţului şi a ţării, cu conexiuni rutiere, feroviare”, însă în Chilia Veche nu există cale ferată, iar singurul drum rutier, este vorba despre DJ222N, este greu practicabil.

„Prezenta Strategie nu are nicio treabă cu nevoile şi realităţile comunei. Este un copy/paste ce conţine aberaţii de genul extindere reţea gaze naturale, trotuare pentru ieşirea la autostradă, sediu nou pentru primărie şi altele. Este o bătaie de joc pe bani publici”, a transmis Vasile Dan Dicu, preşedintele Asociaţiei „Împreună pentru Chilia”

Primarul cere explicați. Cât costă proiectul „aberant”

Primarul comunei Chilia Veche a fost solicitat de Adevărul să comenteze situația de față, iar edilul a comunicat că Strategia prezintă erori și va cere explicații în legătură cu aceasta.

„Vreau să ştiu şi eu de ce conţine atâtea greşeli. Au fost mai multe variante ale strategiei şi…Au zis că vin aici să discutăm”, a transmis primarul din Chilia Veche.

Strategia de dezvoltare a fost întocmită de o firmă din Bucureşti, SC Sair Solutions SRL. Comuna Chilia Veche trebuie să plătească pentru acesta suma de 42.000 de lei (fără TVA). Edilul din Chilia Veche a spus că banii nu au fost plătiți, iar reprezentanții firmei amintite au comunicat că Strategia este doar „un draft de lucru”, iar varianta finală a documentului va fi publicată pe site-ul Primăriei.

Firma SC Sair Solutions SRL nu a precizat, însă, dacă primarul a fost informat că documentul era un „draft” și nici nu au explicat cum a fost permisă introducerea unor erori atât de majore în document.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: