„Evenimentul zilei” a obținut, în exclusivitate, rezultatul testului poligraf în care președintele organizației județene PNL Giurgiu, fostul deputat Marin Anton, a spus că președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, l-a lovit cu pumnul în față la o nuntă din județ. În acest caz, IPJ Giurgiu a deschis un dosar penal pentru amenințare, lovire și alte violențe, care urmează să ajungă la Parchetul General. Testul poligraf nu reprezintă o probă în instanță, ci are doar caracter orientativ
Marin Anton a fost supus „detectorului de minciuni” pe 2 octombrie, în București, la Cabinetul de detecție a comportamentelor simulate, Investigații Poligraf, din cadrul cabinetului individual de psihologie Alina-Clara Cotiga. „Eu am cerut să fiu testat cu aparatul poligraf”, a spus ieri liderul PNL pentru EVZ.
Niculae Bădălău. FOTO: EVZ
Nuntă cu scandal
În noaptea de 17 spre 18 septembrie, la ora 00.20, Marin Anton s-a prezentat la Poliția Municipală Giurgiu, unde a depus o plângere împotriva senatorului Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD. Anton susține că în acea noapte, pe terasa resortului de lux „Casa Comana” din Giurgiu, la 30 de km de București, unde peste 500 de invitați chefuiau într-un cort la nunta lui Ionuț Enache (fiul primarului PSD din comuna Comana) cu Roxana Georgiana Enache (fiica cea mică a primarului PSD din comuna Colibași), Bădălău i-a dat un pumn, l-a înjurat și l-a amenințat.
Cei doi se află, de câteva luni de zile, într-o relație extrem de tensionată, după ce Anton l-a criticat pe Bădălău în toate conferințele sale de presă.
IPJ Giurgiu a înregistrat plângerea lui Anton și a deschis un dosar penal pentru amenințare, lovire și alte violențe, care îl vizează pe Bădălău. Cristian Șuță, purtătorul de cuvânt al IPJ Giurgiu, a declarat la vremea respectivă că având în vedere „calitatea oficială a celui împotriva căruia a fost depusă plângerea, dosarul de cercetare penală a fost înaintat și va fi judecat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.
FOTO: Marin Anton a spus EVZ că de-abia așteaptă să fie chemat la Parchetul General
Cine minte?
Senatorul PSD a negat toate acuzațiile. „Pur şi simplu, nu am avut decât un schimb de replici cu domnul Marin Anton. Nu înţeleg de unde Dumnezeu a ieşit toată povestea asta. Nu sunt de acord cu violenţa, detest violenţa, consider că dialogul e calea prin care se pot rezolva lucrurile şi sunt stupefiat de ce se spune. Erau 500 de martori, Dumnezeule, era o petrecere. Nu l-am lovit pe Marin Anton, nu sunt un om violent”, a spus Bădălău. El a anunțat că îi va face plângere lui Anton pentru infracțiunea de „Inducere în eroare a organelor judiciare”.
Anton a prezentat altă variantă. „Nu ştiu de la ce a pornit, nu ştiu ce a avut cu mine. Eu nu am zis nimic. Totul a durat trei minute. Eram la nuntă, s-a repezit la mine, m-a înjurat de măicuţa mea, m-a ameninţat şi a culminat venind la noi şi mi-a dat un pumn, aşa, un pod de palmă în gură”, a relatat acesta.
Întrebările-cheie
„La solicitarea dlui Anton Marin, l-am examinat pe acesta din punct de vedere al tehnicii poligraf, cu scopul veridicității afirmațiilor făcute în legătură cu incidentul petrecut în seara zilei de 16.09.2017”, se arată în Raportul de evaluare obținut de EVZ, în care „examinatorulspecialist poligraf” Alina Cotiga prezintă rezultatele testului.
Din raport reiese că Anton a răspuns la cele 5 „întrebări relevante (critice) pentru examinare” astfel:
1. În seara zilei de 16.09.2017 l-ai provocat în vreun fel pe Bădălău Nicolae cu scopul de a se ajunge la agresiuni? – NU
2. Tu i-ai adresat injurii lui Bădălău Nicolae în seara zilei de 16.09.2017? – NU
3. În seara zilei de 16.09.2017 ai avut vreun schimb de replici cu Bădălău Nicolae? – NU
4. În seara zilei de 16.09.2017 ai fost lovit cu pumnul în față de Bădălău Nicolae? – DA
5. Ai fost agresat fizic și verbal de către Bădălău Nicolae în seara zilei de 16.09.2017? – DA
„Analizând biodiagramele realizate pe parcursul testării nu putem constata apariția unor modificări psihofiziologice semnificative care să ne indice existența unui comportament simulat din partea subiectului la niciuna dintre întrebările relevante prezente în test”, spune specialistul care a intrepretat testul poligraf.
Interogatoriu psihanalitic
Pe lângă detectorul de minciuni, specialistul care a realizat testul poligraf a urmărit și reacțiile non-verbale ale lui Marin Anton. „La această certitudine (a testului poligraf, n.red.), se adaugă și nivelul ridical al indicilor de sinceritate corespunzător întrebărilor critice. Comportamentul expresiv al subiectului s-a caracteriza prin absența reactivității mimico-gesticulare, obiectivată prin: evitarea privirii; spasm glotic; modificări de paloare; contraîntrebări; latență în răspunsuri; discomfort psihic; etc”, scrie în raport.
Expertul explică faptul că analiza psihologică a comportamentului lui Marin Anton s-a realizat prin „interpretarea indicilor de aparență și inaparență psihocomportamentală, a indicilor comportamentali de exteriorizare, de mobilitate corporală și a indicilor comportamentali de expresie, atât din timpul discuției pre-test cât și în timpul examinării, la toate acestea adăugându-se tehnica interogatoriului de tip psihanalitic” și că prin toate acestea “s-a evidențiat lipsa unei simptomatologii semnificative a conduitelor duplicitare”.
Pur orientativ
Raportul se încheie cu o observație a examinatorului: detectorul de minciuni nu reprezintă, în sine, o probă zdrobitoare în instanță. „Prezentul raport de constatare – evaluare – opinie de specialitate trebuie interpretat exclusiv ca indice orientativ de credibilitate rezonabilă și nu are forță probantă decât în coroborare și în contextul unui probatoriu clasic”, scrie în document. Poligraful monitorizează reacțiile fizice ale persoanei examinate în timpul interogatoriului și orice schimbare este detectată de aparat. Specialiștii compară apoi reacțiile intervievatului de la întrebările relevante cu reacțiile de la întrebările de control.