Traian Băsescu a vorbit despre controversatele Legi ale Justiției- legi ce au stârnit acuze și dispute în spațiul public- spunând că acestea aduc și câteva lucruri bune dar, chiar și așa, partidul pe care îl conduce nu le va vota. Motivul invocat de fostul președinte?- Nu e treaba PMP să treacă legile PSD-ului.
”Când spunem Legile Lustiţiei foarte mulţi le confundă cu Codul Penal sau Codul de Porcedură Penală. Ceea ce a trecut prin Parlament reprezintă legile de funcţionare a Justiţiei şi PMP-ul a votat împotrivă din două motive.
Unu: pentru că s-au lucrat într-o comisie care nu respectă structura Parlamentului, adică s-a creat o structură specială, cu un preşedinte nefericit ales, care a dat sentimentul de neîncredere încă de la început, lucru pe care nu vi-l spun dumneavoastră acum, l-am spus de la microfonul Parlamentului. Al doilea motiv pentru care nu le-am votat şi nu le vom vota nici după ce se vor corecta observaţiile făcute de Curtea Constituţională este că suntem în opoziţie. Nu e treaba noastră să trecem legile PSD-ului. Pe fond, însă, sunt câteva lucruri bune pe care aceste legi le aduc, fără să fie perfecte, şi acesta este încă un motiv pentru care nu le vom vota”, a declarat Băsescu, citat de HotNews.
Lucrurile bune din Legile Justiției
Printre aceste lucruri bune, liderul PMP a enumerat: separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, consolidarea Inspecţiei Judiciare, înfiinţarea unei structuri speciale care să îi ancheteze pe procurori şi judecători
”Un lucru care-mi pare foarte important este legat de mutarea structurii de anchetă a procurorilor şi judecătorilor din DNA la Parchetul general. Pentru că este normal ca anchetarea pentru fapte penale a judecătorilor şi procurorilor să se facă de cea mai înaltă instanţă de parchet şi mai ales o instanţă care rar apare în instanţe.
Parchetul general nu-i nici DIICOT, nici DNA să se ducă foarte frecvent în instanţă şi s-a luat un element de posibilă presiune asupra judecătorului, pentru că atunci când era procurorul DNA în sală, judecătorul se gândea nu cumva pune pe cei de la anchete să îmi facă un dosar de negijenţă în serviciu sau abuz în serviciu şi să fiu suspendat din magistratură? Şi atunci, procurorul DNA genera o presiune pe judecător” a mai spus Traian Băsescu.