Băsescu: "Sistemul bancar românesc este solid"

Şeful statului a făcut apel la prudenţă şi responsabilitate către Guvern, Parlament şi sindicate în contextul în care astăzi au loc negocierile pentru majorarea salariilor. Preşedintele Băsescu a ţinut să menţioneze că deprecierea cursului monedei naţionale a fost generată de trei factori, unul dintre acesta fiind competiţia între Guvern şi Parlament: "cine dă mai mult din banii publici, confundând bugetul de stat cu bugetul de campanie". Un al doilea motiv care a generat această situaţie îl reprezintă declaraţiile contradictorii ale membrilor Guvernului, care "au trecut de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocării CSAT".

El a adăugat că un alt factor este faptul că sindicatele au anunţat revendicări salariale "cu cifre care nu pot fi apreciate decât ca fiind nerealiste".

Şeful statului a ţinut această conferinţă şi pentru a convinge populaţia că "sistemul bancar românesc este solid, urmare a politicii pe care Banca Naţională a dus-o, politica de prudenţialitate a făcut ca toate băncile din România să fie în acest moment într-o situaţie bună".

"Aş vrea să fac precizarea că efectul eventualei lipse de responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului şi a sindicatelor poate fi acela de a aduce criza la noi acasă, iar cei care vor fi afectaţi de eventuala iresponsabilitate vor fi exact cei pentru care se clamează acum grija, adică oameni cu venituri mici din sistemul de educaţie, profesorii, vor fi afectaţi funcţionarii publici, vor fi afectaţi pensionarii, vor fi afectaţi cei 530 de mii de cetăţeni români care au credite în valută de peste 20.000 de euro şi care totalizează la bănci împrumuturi de aproape 14 miliarde de euro; vor fi afectate întreprinderile mici şi mijlocii, care, de asemenea, au credite în valută de circa 14 miliarde de euro", a explicat Traian Băsescu.

Problema reală, legea salarizării

Şeful statului a precizat că problema reală în acest moment în relaţia politic-sindicate sau guvern-sindicate nu este cea a salariilor profesorilor, nu este cea a funcţionarilor publici sau a personalului din sectorul sanitar, ci constă în faptul că nu avem o lege a salarizării care să vizeze întregul sector public.

"Sigur, nu diminuez importanţa faptului că sunt multe categorii din sectorul bugetar care au salarii mici, dar faptul că s-a tergiversat adoptarea unei legi de salarizare pentru sectorul public este problema reală pe care o avem. Vedem toţi discrepanţele care există între diferite categorii de bugetari şi, în mod îndreptăţit, există dispute publice, există reacţii sindicale pe tema acestor discrepanţe", a arătat Traian Băsescu.

"Asistăm la o lăcomie şi o nesimţire a clientelei politice"

Rugat să comenteze infomaţiile care au apărut în presă, în legătură cu salariile şefilor Agenţiilor guvernamentale, Traian Băsescu a precizat că nu-şi propusese să spună foarte multe lucruri rele astăzi şi că mesajul său este unul de calm şi responsabilitate, dar că poate face o observaţie.

"Acei şefi folosesc taxele percepute de la populaţie pentru aş face salarii uriaşe, ceea ce arată o lacomie şi a nesimţire a clientelei politice. Taxele percepute de aceste agenţii ar trebui să ajungă în bugetul de stat, iar şefii de agenţie ar trebui să fie plătiţi ca funcţionari publici", a încheiat Băsescu.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:39

CITIŢI ŞI:

Guvernul se luptă cu majorările salariale

Funcţionarii publici ameninţă cu greva generală