Băsescu şi PNL îi strică planurile lui Văcăroiu

Partidele politice au declanşat bătălia pentru şefia Curţii de Conturi, în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al instituţiei, Dan Drosu Şaguna, a expirat.

PSD vrea să ocupe acest post prin actualul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu.   Preşedintele Traian Băsescu şi PDL şi-ar dori ca postul să fie ocupat după alegeri, când speră să aibă o pondere mai ridicată în parlament. Liberalii vor şi ei postul de preşedinte, urmând să aleagă un candidat dintre Doina Dascălu - fina lui Dan Radu Ruşanu - şi senatorul Aron Popa. Postul de şef al Curţii de Conturi presupune un mandat de nouă ani, cu un salariu de 4.000 de euro şi controlul banilor publici.   Primul pas l-a făcut Băsescu Problema şefiei Curţii de Conturi urma să fie tranşată într-o şedinţă a parlamentului programată miercurea viitoare, dar preşedintele Băsescu a încurcat acest calendar. Şeful statului a retrimis la Curtea Constituţională (CC) legea Curţii de Conturi, la nici două săptămâni după ce actul normativ fusese examinat de judecători, la sesizarea PDL. Potrivit unor surse politice, legea a plecat însă la Curte abia după ce Băsescu a avut, în cursul zilei de joi, o discuţie cu Văcăroiu, în care l-a prevenit în legătură cu intenţiile sale.

Băsescu contestă acordarea de pensii similare cu cele ale magistraţilor pentru consilierii de conturi, dar şi condiţiile de numire a acestora, ca şi atribuirea calităţii de „demnitar de stat“. Preşedintele reclamă şi faptul că parlamentarii dau Curţii de Conturi posibilitatea de a- şi aproba regulamentul de funcţionare, ca şi de a stabili amenzi.

Decizia lui Băsescu pune legea în aşteptare pe termen nedefinit, întrucât judecătorii nu au limită de timp pentru a se pronunţa. Având în vedere şi termenul suplimentar de 10 zile, pentru promulgarea de către preşedinte, în cazul în care legea va fi considerată din nou constituţională, subiectul şefiei Curţii de Conturi poate fi amânat cel puţin până în campania electorală. Dacă însă CC va accepta contestaţia, desemnările se vor face abia după alegeri. PNL merge pe cont propriu

Pe de altă parte, Nicolae Văcăroiu va mai avea o surpriză. Liberalii pregătesc propriul candidat, cu toate că PSD-iştii au susţinut în permanenţă că PNL îl va vota pe Văcăroiu. „Noi am discutat să avem propriul candidat, pe care urmează să-l stabilim luni“, ne-a declarat ieri vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. „Nu a existat nicio înţelegere cu PSD că l-am sprijini pe Nicolae Văcăroiu“, susţine, la rândul său, vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu.

Dacă liberalii vor anunţa luni, oficial, un candidat propriu, ecuaţia desemnării şefului Curţii de Conturi se complică. Nicolae Văcăroiu pierde o parte din voturile pe care conta, iar PSD va avea două variante: fie să facă PNL-ului o contraofertă, pentru a obţine voturile acestui partid, fie să adune voturi de la alte partide pentru Văcăroiu. EFORTURI   Ruşanu dă ultimul asalt să-şi plaseze omul

Postul de şef al Curţii de Conturi atrage doritori ca un veritabil magnet. Numai la PNL şi-au depus deja candidatura zece doritori. Potrivit unor surse din partid, cele mai mari şanse le au Doina Dascălu (fina vicepreşedintelui Dan Radu Ruşanu) şi Aron Popa, şeful Comisiei de buget din Senat. De altfel, Ruşanu încearcă de mai multă vreme să-şi plaseze un om în fruntea Curţii de Conturi. Acum doi ani, el a vrut să-l propulseze pe Ovidiu Ispir, un apropiat al său. La vremea respectivă a existat o negociere PNLPSD pe această temă, dar ea s-a blocat în momentul în care vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a ameninţat cu demisia. Diaconescu, care a avut un conflict personal cu Ispir, a fost nemulţumit că unii lideri ai PSD l-au acceptat pe omul lui Ruşanu, fără ca el să ştie.