Băsescu se teme de turismul electoral

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Şeful statului a făcut guvernului o serie de sugestii pentru combaterea votului multiplu.

„Nu pot ei fura cât poţi tu vota”, sloganul din 2004 al candidatului Băsescu, pare să nu mai fie de actualitate pentru şeful statului.

Preşedintele României dă semne de îngrijorare în privinţa „turismului electoral” şi a fraudelor care ar putea apărea la alegerile prezidenţiale din toamnă. În pregătirea candidaturii, şeful statului a cerut guvernului, în şedinţa de ieri, să ia măsuri cu privire la împiedicarea „votului multiplu”.

Traian Băsescu a venit chiar cu propunerea ca un alegător să fie împiedicat să voteze de mai multe ori: „Guvernul analizează posibilitatea ca fiecare secţie să fie legată la calculator”. Sugestia sa a fost ca fiecare din cele 17.800 de secţii de votare să fie dotată cu câte un calculator, conectat la internet, astfel încât să fie posibilă depistarea în timp real a celor care încearcă să voteze de mai multe ori.

Cei care recurg la votul multiplu apar înregistraţi în listele electorale suplimentare, însă verificarea lor în formatul pe hârtie este aproape imposibilă. „Se poate dezbate pe marginea acestei idei şi se poate ajunge la o concluzie favorabilă”, a comentat Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

El a menţionat că sunt necesare măsuri stricte de securizare a reţelei de calculatoare. Problema listelor suplimentare

Îngrijorarea lui Traian Băsescu privind „turismul electoral” a fost alimentată şi de cazurile semnalate la recentele alegeri pentru Parlamentul European. În şedinţa de ieri a guvernului, preşedintele s-a adresat ministrului de interne, Dan Nica, spunând că procesul electoral s-a încadrat în „norme acceptabile” din punct de vedere al corectitudinii, dar că au existat „nereguli” şi un număr „cert” de probleme mediatizate de presă.

Printre problemele prezentate în presă au fost bine cunoscutele „autocare electorale”, dar şi numărul mare de votanţi de pe listele suplimentare, fapte care au indicat că toate partidele au resurse importante de a transporta electoratul spre secţiile de vot.   O altă modalitate de a împiedica turismul electoral ar fi impunerea restricţiei de a vota doar în localitatea de domiciliu. Şeful statului nu este însă de acord pe motiv că, fiind vorba de alegeri în circumscripţie naţională, trebuie asigurată posibilitatea ca toţi cetăţenii să poată vota oriunde s-ar afla. Acest lucru presupune ca listele electorale suplimentare să fie permise.

"Poate guvernul analizează posibilitatea ca în fiecare secţie să fie un calculator. Şcolile sunt toate, sau aproape toate, cuplate la internet. Ne trebuie, până la urmă, 17.800 de calculatoare." - Traian Băsescu, preşedintele României

LECŢII ÎN EDUCAŢIE

Cati Andronescu, criticată pentru programă

Preşedintele Băsescu i-a cerut ministrului educaţiei să nu scoată sportul din disciplina şcolară şi să adapteze programa şcolară la economia României, care ar avea nevoie de „mecanici auto şi ospătari”, nu de „filosofi”.

„Doamna Andronescu, o mare rugăminte: să nu ratăm încă un an fără reformă în educaţie, pentru că situaţia educaţiei este dramatică din punct de vedere al calităţii. Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti, pentru că toate semnalele sunt că nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie. Să facem ospătari, să facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi, şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă”, a spus preşedintele. El consideră că „orice copil intră pe Google, dacă vrea să afle despre salată şi păpădie sau despre istoria antică”.

“Vă spun prieteneşte: nu scoateţi sportul! Lăsaţi sportul în şcoli! A fost doar o bârfă la televizor, înţeleg, dar nu scoateţi!”, a adăugat preşedintele.

Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Învăţăturile preşedintelui-premier