FLORIN CIORNEI: Basescu bate PSD sa priceapa electoratul D.A.

FLORIN CIORNEI: Basescu bate PSD sa priceapa electoratul D.A.

Scopul sau este sa atraga alegatorii Aliantei.

Torpilele anti-PSD lansate de Traian Basescu nu sunt iesiri nervoase provocate de spaimele demersului de suspendare. Sunt lovituri pe deplin calculate si urmaresc un singur tel: reidentificarea lui Basescu cu electoratul care in 2004 l-a adus in jiltul de sef al statului si Alianta PNL-PD la guvernare. Traian Basescu se gandeste deja la viitoarele confruntari electorale si, din aceasta perspectiva, scopul sau este sa mute de partea sa si a PD cea mai mare parte a electoratului D.A.

Este vorba de acel electorat care a votat cu disperare impotriva unui sistem reprezentat de Iliescu, Nastase, Mitrea, Hrebenciuc si toti cei carora in campanie Basescu le-a promis „tepe”. Un electorat anti-PSD, strans laolalta de ideea ca Traian Basescu si Alianta PNL-PD pot razbuna guvernarea Nastase.

Dupa alegeri, in loc „sa-i arda pe corupti”, Traian Basescu s-a angajat intr-un conflict  cu partenerii din Alianta. Aceasta schimbare de directie a produs confuzie printre votantii D.A. care s-au trezit in situatia ca adversarul nu mai e PSD, ci chiar in interior. Brusc, electoratul D.A. s-a vazut obligat sa aleaga: Basescu sau Tariceanu? PD sau PNL? In timp, electoratul D.A., care initial era mai mult liberal decat democrat, s-a repozitionat. Si chiar daca acum, dupa doi ani, PD intruneste doua treimi din optiunile D.A., Traian Basescu stie ca nu e suficient pentru a face din democrati prima forta de guvernamant. Desi a castigat prima batalie cu liberalii, razboiul nu se va termina nici macar in momentul in care, cum spunea Basescu, va reduce PNL la sub 5%, iar PD va mosteni restul de 30 de procente ale Aliantei. Anihilarea PNL nu rezolva problemele lui Basescu si ale PD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii sunt doar un adversar conjunctural. Cu PNL  se bate pentru pozitia de principala forta anti-PSD. Basescu stie ca, daca nu redeschide frontul de lupta cu PSD, toate disputele sale cu liberalii vor aparea drept o ciolaniada tipica unei guvernari de coalitie, iar electoratul D.A. se va risipi dezamagit la urmatoarele alegeri. Si de aceea a reactivat PSD in calitate de principal adversar. Basescu este constient ca si-a castigat voturile in calitate de adversar al „sistemului ticalosit” instituit de PSD.

Pentru a reveni in ochii electoratului la aceasta imagine, Basescu a scos sabia la Geoana si Iliescu. Desi PSD s-a mai schimbat, pentru electoratul D.A. e suficient sa spui ca sunt modificari doar de suprafata, ca in esenta partidul a ramas reprezentantul acelorasi mentalitati de tipul Iliescu („specialistul in mineriade”) sau Hrebenciuc („specialistul in aranjamente economice”).

Spunand ca Geoana este doar „trompeta lui Iliescu”, „prostanac cu indulgenta”, „remorca lui Hrebenciuc”, Basescu isi decredibilizeaza viitorul adversar direct si pune un mare egal intre „noul PSD” si „vechiul PSD”.

Odata reactivate antipatiile electoratului D.A. fata de pesedism, e simplu sa bagi in groapa PNL acuzand alierea acestuia cu PSD. Insa asta e doar incalzirea. PSD ramane principalul adversar al PD. Basescu stie si o spune foarte clar. Dupa el o repeta si liderii PD, constienti de miza: primul clasat nominalizeaza primul-ministru. Partidele clasate pe locurile urmatoare devin remorca.