Băsescu: „România nu va fi afectată de criză“

OPTIMISM. Preşedintele a marcat împlinirea celor 150 de ani de la Unire la Iaşi şi la Focşani, unde a făcut băi de mulţime.

Ziua Unirii a fost sărbătorită ieri în toată ţara, prilej pentru politicieni să facă băi de mulţime şi să se prindă în horă cu alegătorii. La Iaşi, aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române a debutat cu recitarea textului „Proclamaţia 1861 - recunoaşterea oficială a înfăpturii Unirii“ de către maestrul Petrică Ciubotaru de la Teatrul Naţional din Iaşi. După oficieri, şeful statului, Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ministrul turismului, Elena Udrea, s-au prins, alături de ieşeni, într-o horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza.

Oraşul Focşani a răsunat de melodii patriotice, iar copiii de la şcolile şi liceele din zonă, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au dansat, ore în şir, Hora Unirii. Micii comercianţi moldoveni au vândut din greu tuburi din plastic fluorescent şi căluţi de jucărie. Lucrătorii Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) au avut grijă ca totul să se desfăşoare în bune condiţii în Piaţa Teatrului din Focşani. De pe acoperişul clădirilor învecinate, ochii ageri ai agenţilor scrutau împrejurimile, gata de a interveni în orice moment. Nu a fost nevoie nici de această dată de intervenţia lor, românii primindu-l cu căldură pe şeful statului. „Preşedintele e băiat de băiat“   Oamenii au venit îmbrăcaţi de sărbătoare, ştiind că „domnul preşedinte“ urma să ajungă la la ei în urbe. El chiar a făcut o baie de mulţime, unul dintre norocoşii care au apucat să dea mâna cu Traian Băsescu declarând: „Preşedintele este băiat de băiat. Un om curajos. O persoană căreia nu-i este frică să fie asasinată“. Un altul, vădit fericit de evenimentele comemorative, şi-a exprimat bucuria: „Nu am venit degeaba azi aici. Am dat mâna cu Băsescu“. Legea trebuie să devină puternică Patru ecrane-gigant au fost instalate în Piaţa Teatrului, care au luminat în orele serii o pânză care era întinsă pe peretele unui bloc. Un mesaj înălţător era scris pe materialul textil cu lungime impresionantă, în patru limbi de circulaţie internaţională - „Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 2009“.

Preşedintele a transmis românilor că ţara noastră nu va fi afectată de criza economică aşa cum sunt alte state, iar de aceea procesul de modernizare trebuie să înceapă acum. Şeful statului a spus că România are nevoie de o justiţie puternică, care să nu ocolească pe nimeni, iar oamenii politici au obligaţia să facă legea să devină puternică. 

ISTORIE

150 de ani de la Marea Unire

Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales atât domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859), cât şi al Ţării Româneşti (24 ianuarie 1859). Evenimentul a avut loc în Dealul Mitropoliei şi a fost binecuvântat de către Mitropolitul Nifon. Ulterior, în anul 1862, Al.I.Cuza a unificat parlamentul şi guvernul, realizând unirea politică a celor două principate. După înlăturarea lui Cuza în anul 1866, Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron aP rincipelui Carol de Hohenzollern, iar Constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.