Șeful statului a explicat că a retrimis Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS-ului întrucât nu dorește să pună în pericol plata pensiilor. „Guvernul nu are soluții viabile, iar populația va suporta, în 2015, consecințele”, a declarat Traian Băsescu.
Președintele Traian Băsescu a retrimis ieri Parlamentului legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, la angajator. El a explicat că tot nu a primit de la guvern un document cu sursele de finanțare a măsurii.
Riscul majorării taxelor
„Un risc, dacă aș fi promulgat legea, este legat de creșterea taxelor. Și aici văd ca variante creșterea taxelor pe proprietate, pe automobile, creșterea cotei unice. Toate aceste riscuri sunt cu și/sau. Depinde cât de mare e creșterea deficitului”, a declarat Băsescu.
De altfel, acum două săptămâni, Ministerul de Finanțe a postat pe site un proiect de modificare a Codului Fiscal care prevede majorarea impozitului pe proprietate și a taxei pe autoturisme. Ulterior, la cererea premierului Ponta, proiectul a fost retras de pe site.
În plus, potrivit șefului statului, Guvernul ar putea fi tentat să reducă cheltuielile cu investițiile. „Un alt risc ar fi reducerea și mai puternică a investițiilor susținute din bugetul de stat, ceea ce duce la reducerea numărului de locuri de muncă”, a afirmat președintele României.
Plata pensiilor, în pericol
Traian Băsescu a insistat și pe faptul că deficitul fondului de pensii va crește de la 12,5 miliarde de lei la 18 miliarde. El a amintit că, potrivit unei legi a guvernului Boc, este obligatoriu ca, în 2015, pensiile să fie indexate. „Vă spun că am trăit zile când am constatat că nu aveam de unde să luăm bani pentru pensii. Nu vreau să spun, Doamne ferește, că nu sunt bani de pensii, dar crește riscul”, a arătat șeful statului.
„Eu aş fi vrut ca înainte de alegeri să promulg o lege care să reducă fiscalitatea, însă pentru mine este o chestiune de conștiință, pentru că eu plec pe 21 - 22 decembrie şi rămâne anul 2015, pe care populaţia ar trebui să-l suporte în condiţiile în care Guvernul, în mod real, aşa cum cred eu, nu are soluţii viabile de acoperire a deficitului care se creează suplimentar la fondul de pensii”, a spus el. „E o poziție care vizează responsabilitatea față de țara asta, pe care eu am mai văzut-o o dată în situația de a nu exista bani pentru pensii și salarii. Nu vreau să văd țara în această situație nici din afara Cotroceniului, pentru că știu cât suferă populația”.
Ponta, trimis să discute cu FMI-ul
Soluția pe care i-a oferit-o președintele Traian Băsescu premierului Victor Ponta a fost ca acesta să discute cu FMI-ul și să găsească soluții de acoperire a deficitului. „Asta ar preveni întreruperea acordului cu FMI”, a arătat șeful statului.
Potrivit lui Băsescu, Guvernul riscă să piardă bani europeni dacă întrerupe acordul cu FMI. „O întrerupere a acordului cu FMI atrage automat suspendarea mecanismului de Top-Up, respectiv cele 10 puncte procentuale adăugate la cofinanțarea europeană. Adică în loc de 5% cofinanțare, ar trebui să suportăm 15% cofinanțare la proiecte europene”, a explicat șeful statului, care a criticat și slaba absorbție a fondurilor europene.
MTO contra CAS
În scrisoarea în care cere Parlamentului să reexamineze legea privind reducerea CAS-ului, președintele Traian Băsescu arată că obligația României de a atinge obiectivele pe termen mediu (MTO) prevăzute de Tratatul fiscal fac și mai dificilă reducerea CAS-ului. „Anul 2015 este anul în care România are obligația de a atinge un deficit structural de 1% din PIB, conform Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (aceasta înseamnă o reducere a deficitului bugetului de stat consolidat de 0,8 - 0,9 % din PIB). De asemenea, bugetul anului 2015 trebuie să prevadă creșteri importante ale bugetului Ministerului Apărării Naționale, nevoi care reflectă realitățile regionale (...) Măsura de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale este un angajament suplimentar”, arată Băsescu.