Băsescu recunoaşte că a negociat cu PSD acum doi ani

Negocierile dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană pentru un guvern PDL-PSD începute în 2007 au fost confirmate aseară şi de şeful statului.

Invitat într-o emisiune la TVR, preşedintele Băsescu a admis ceea ce Geoană declarase în interviul publicat ieri în „Evenimentul zilei“ despre majoritatea PSD-PDL pregătită pentru momentul căderii guvernului Tăriceanu. Băsescu a făcut menţiunea că noul executiv urma să aibă şi atunci un premier PD, în ciuda inferiorităţii ca număr de parlamentari ai acestui partid.

Dacă discuţiile cu Ilie Sârbu au fost plasate calendaristic de Băsescu „la o lună după ce a devenit preşedintele Senatului“, cele cu Geoană datează din septembrie 2007. Acelaşi tip de tatonări, spune Băsescu, a existat „şi cu alţi lideri“, excluzându-l însă pe cel al PNL. „Una dintre variantele pe care le-am analizat a fost un guvern PDL-PSD. Sigur, condiţiile erau mult mai grele pentru PDL, care a venit în interiorul Alianţei în 2004 cu doar 13%. Eu insistam ca primul-ministru să fie de la PDL în cazul în care moţiunea trece“, a adăugat el, precizând că după respingerea moţiunii a rupt legătura cu Geoană până în decembrie 2008.

Chiar dacă admite intenţia de a aduce PSD la guvernare ca pe un vis mai vechi, Băsescu se declară în acelaşi timp nemulţumit de cum funcţionează coaliţia, din cauza „neîncrederii“ dintre miniştri şi a subordonării lor faţă de partide. „Dacă vor încerca să stea călare pe ei, cu indicaţii de la partid ce să facă, voi reacţiona foarte sever“, a avertizat şeful statului la TVR, cu observaţia că „perioada de graţie se opreşte la prezentarea bugetului“. Candidatura, la mâna crizei şi a guvernului

Tot pe umerii guvernului a pus Băsescu şi eventuala sa retragere din cursa pentru prezidenţialele de anul acesta. Fără a-şi exclude candidatura, şeful statului a anunţat pentru prima dată public că „ia în serios“ posibilitatea de a nu mai participala alegeri pentru câştigarea unui al doilea mandat. „Dacă voi ajunge la concluzia că deşi există o majoritate puternică în parlament nu voi putea fi parte a succesului şi criza îi va afecta pe români, analizez şi posibilitatea de a nu mai candida încă o dată“, a reluat el la televiziune avertismentul lansat pe 13 decembrie şi în cadru privat, în interiorul PDL.

Previziunile fostei sale şefe de Cancelarie şi actual ministru al turismului, Elena Udrea, sunt însă diferite. „Ţara are preşedinte şi va avea cu siguranţă în următorii şase ani. Acelaşi“, a anticipat Udrea ieri, la Pro TV, o nouă candidatură a lui Băsescu.

"Analizez şi posibilitatea de a nu mai candida încă o dată." - Traian Băsescu, preşedintele României

CRIZA GAZELOR Fir roşu Kremlin - Cotroceni

Pe lângă cele două discuţii cu premierul rus Vladimir Putin, preşedintele Traian Băsescu a avut în timpul crizei gazelor şi o convorbire cu liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Conversaţia cu Medvedev, ţinută secretă până acum, a fost menţionată de Băsescu în acelaşi interviu la TVR. „Singurul lucru“ care poate fi făcut public din cele trei discuţii, a adăugat însă preşedintele, este „contractarea directă a gazului de România, lucru pe care premierul Putin l-a acceptat“. A doua problemă ridicată, în privinţa căreia Băsescu nu a menţionat însă răspunsul Moscovei, ar fi legată de „diferenţa între preţul la care România şi Ucraina primeau gazul“, „ceea ce pune industria noastră chimică într-o situaţie imposibilă la comercializarea îngrăşămintelor pe piaţa externă“. În privinţa conductei South Stream, preşedintele a declarat că „o ia în serios“, dar „imediat după ce se rezolvă problema cu Nabucco“ sau „când europenii vor constata că Nabucco nu poate fi realizat din cauza aprovizionării“.