Senatul a adoptat, miercuri, ca for decizional, o iniţiativă legislativă prin care mandatul primarilor, consilierilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene nu încetează în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleşi fuzionează cu o altă formaţiune politică.
Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 77 de voturi " pentru", nicio abţinere şi 34 de voturi "împotrivă", Senatul fiind for decizional pe proiectul care urmează să ajungă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax.
Preşedintele PMP, Traian Basescu a susţinut că proiectul de lege este făcut pentru ca PSD să recupereze consilierii UNPR, deveniţi PMP după fuziune.
"Ar trebui să ne facem că nu ştim pentu ce este această moificare a legii. Este dorinţa PSD-ului de a recupera consilierii UNPR, care au devenit PMP după fuziunea cu PMP-UNPR. Asta e lăcomie. V-aş aduce aminte că aţi mai făcut transferuri gratuite şi prin Ordonanţa 55/2014, care a fost declarată neconstituţională. Ceea ce faceţi azi este pornit de la credinţa dumneavoastră că nu aveţi puterea până nu aveţi şi justiţia şi toată administraţia şi toate cele. Aşa aţi pierdut mandatul în alegerile trecute, aşa îl veţi pierde la alegerile următoare, pentru lăcomia nesfârşită pe care o aveţi. Sigur că vom vota împotriva acestui proiect de lege", a afirmat senatorul Traian Băsescu la tribuna plenului Senatului.
Florina Presadă, senatoarea USR, a anunţat că partidul din care face parte va vota împotriva acestui proiect, precizând că a existat o grabă cu adoptarea inițiatiavei legislative.
"De unde atâta grabă cu acest proiect? E o lege destul de importantă, raportul a venit cu câteva minute înaintea începerii şedinţei de plen. Nu putem să nu remarcăm că soluţia legislativă propusă prin această iniţiativă, ca mandatul consilierului ar cărui partid, pe listele căruia a fost ales să nu înceteze atunci când partidul fuzionează sau este absorbit de către un alt partid, este o soluţie care ar putea fi neconsituţională. CCR s-a pronunţat în mai multe rânduri, şi a spus că această idee, ca consilierul să rămână independent nu reprezintă garanţii de moralitate şi legitimitate, în condiţiile actualului sistem electoral. USR consideră că este o lege cu dedicaţie", a declarat în plenul de miercuri, Florina Presadă.
Proiectul adoptat miercuri de Senat va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.