Traian Băsescu a alocat timp îndelungat în discursul său, sâmbătă la Timișoara, ca să-i pună la punct pe politicienii momentului, total dezinteresați de viitorul energetic al țării, și nu numai. El a exemplificat pericolul la care e expusă România, după ce românii din Consiliul Europei nu au avut obiecții vizavi de secretizarea prețurilor cu care se poate cumpăra gaz de la ruși.
Partidele în România nu iau în seamă Consiliile Europene și concluziile acestora. Partidele și românii trăiesc aproape în afara dezbaterii europene, a atras atenția Băsescu. ”La ultimul Consiliu, 19 – 20 martie, s-au discutat lucruri extrem de importante, pe care românii ar trebui să le știe, guvernul ar trebui să le facă binecunoscute cetățenilor, pentru că au implicații pentru țară. Acolo nu se discută degeaba”, a punctat fostul șef al statului. Ultimul Consiliu a avut între teme și uniunea energetică.
”Unde cred eu că România a ratat la acest Consiliu? A lăsat să meargă dezbaterea, concluziile, fără a cere și interconectarea țărilor din parteneriatul estic. Nu toate ar fi vrut să o facă, dar pentru România era de importanță majoră ca Republica Moldova să aibă posibilitatea interconectării la piața unică energetică, cu atât mai mult cu cât noi am început acest process. Odată introdus în concluziile europene, ar fi existat și finațările. (…) Dincolo de reproșul pe care îl fac celor care au pregătit Consiliul european din pareta României, și celui care a reprezentat șara, mai e un element important. S-a vorbit acolo de confidențialitatea informațiilor comerciale. E total împotriva intereselor României o astfel de mențiune în concluzii. Vă garantez că dacă aș fi fost la ședinta Consiliului european o astfel de mențiune nu ar fi existat în concluzii. De ce e riscantă această garantare a confidențialității ? E vorba de preț. Cei care au introdus această formulare sunt cei care beneficiază de prețuri mai mici din partea Federației Ruse. Vă asigur că sunt țări care cumpără mia de metri cubi de gaz cu 300 de dolari, si altele care cumpără cu 400 de dolari. Țările care cumpără cu 300 de dolari sunt țări care întotdeauna vor face un joc median în raport cu Federației Ruse. De multe ori se vor gândi la avantajele economice pe are le au. Asta demonstrează încă o data că ceea ce spuneam acum câțiva ani, că din punct de vedere politic, Gazprom e mai puternic decât Armata Roșie, s-a demonstrat prin includerea în Consiliu a acestui factor perturbator și care nu mai e un element de solid între membrii UE. Ne face pe toți să negociem pe sub masă cu Federației Ruse și făcând concesii. Cu ce tupeu ne cere cineva să liberalizăm azi prețul la gaz, când în UE sunt țări care cumpără cu 100 de dolari mai ieftin mia de metri cubi. Poate cumpără gaze chiar mai ieftin decât le produce Romgaz în România. (…) România are obigația să facă să se revină asupra acestui subiect. Eu pot să vă spun nume de țări care primesc cu 300 de dolari și țări care primesc cu 380. România este între 380 – 390. Aici soluția corctă era, ori, dacă discutăm de piață unică energetică, ca pentru toate statele UE Comisia Europeană să negocieze un singur preț, ori fiecare stat UE să prezinte conttractele de achziție de la Gazprom. Vă asigur că acolo unde prețurile sunt mici, există și concesii făcute Federației Ruse. Pentru România, aceste concesii sunt la fel de dăunătoare ca și problemele militare din Ucraina și Transnistria”, a explicat Traian Băsescu. ( Sursa foto: Adrian Pîclișan)