Preşedintele Traian Băsescu le-a adus aminte băncilor străine de profiturile frumoase făcute în ţara noastră înainte de 2009, precizând că reducerea finanţării României în acest moment greu pentru întreaga economie europeană ar fi un act lipsit de fair-play. Şeful statului a reacţionat la declaraţiile făcute de oficiali ai Băncii Centrale a Austriei, de zilele trecute, care au precizat că filialele din Europa Centrală şi de Est ale băncilor austriece trebuie să facă singure rost de bani, pentru că fluxul de capital spre această regiune se va reduce.
"Îmi exprim îngrijorarea privind sectorul bancar. Vreau să cred că anunţul făcut de Banca Naţională a Austriei privind reducerea fluxurilor de capital către estul Europei a fost ori o eroare, ori o neînţelegere a efectelor. N-am vrea să fim în situaţia să le aducem aminte prietenilor noştrilor europeni cât au condiţionat aderarea României în UE de privartizarea sectorului bancar", a declarat şeful statului.
"Domnilor aţi obţinut profituri uriaşe, iar dacă vă pregătiţi să lăsaţi economia românească fără finanţare în timp de criză, va fi un act lipsit de fair-play în relaţia cu România. S-au creat mecanisme de capitalizare a băncilor şi mesajul meu e să apelaţi la aceste mecanisme, nu să sugrumaţi economia românească", a adăugat şeful statului, prezent la conferinţa "The Economist" în care se discută viitorul economic al României. Popa, BNR: "Un risc este, mai degrabă, încetinirea creşterii linilor de finanţare"
Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa, a declarat că băncile mamă vor face o diferenţiere privind expunerile pe diferitele state din europa emergentă, iar România poate oferi oportunităţi de finanţare şi fundamente mai bune. De asemenea, acesta a precizat că expunerile acestor instituţii bancare pe România sunt concentrate în principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar linilile de finanţare sunt intangibile până la scadenţă. Viceguvernatorul BNR se aşteaptă mai degrabă la o încetinire a creşterii expunerilor şi nu la scăderea acestora. "România poate atrage în continuare finanţare bancară şi poate fi o piaţă prioritară pentru bănci comparativ cu alte state", a declarat Popa.
El a menţionat că atu-urile României sunt corectarea deficitului de cont curent din 2009 până în prezent, acoperirea bună prin rezerve internaţionale a viitoarelor importuri de bunuri şi servicii, cât şi a datoriei pe termen scurt, a serviciului datoriei pe termen mediu şi lung şi a deficitului de cont curent, corectarea deficitului fiscal, cu posibilitatea ieşirii în 2012 din procedura de deficit excesiv, nivelul redus al intermedierii financiare, de 40% din PIB, care lasă loc intermedierii pentru afacerile bune. Banca centrală a Austriei a recomandat, luni, marilor bănci precum UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, ca pentru subsidiarele lor din Europa de Est creşterea creditării să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.
Popa a declarat că o reducerea expunerii pe Europa de Est se va resmţin în bilanţurile sucursalelor acestor trei mari bănci. "Acest lucru nu este în interesul nici al BNR, nici al băncilor mamă sau al subsidiarelor, nici al autorităţilor de supraveghere şi reglementare pentru băncile din străinătate", a mai spus viceguvernatorul BNR.
Preşedintele Raiffeisen România: "Deocamdată nu putem face decât speculaţii"
Steven van Groningen, preşediele Raiffeisen Bank România, spune că, deocamdată, filiala din România nu a primit nicio informare din partea băncii-mamă privind oprirea finanţării în Europa de Est. Acesta a precizat că în acest moemnt nu se pot face decât speculaţii adăugând că Raiffaisen România este o bancă bine capitalizată, care are depozite mai mari decât creditele.
"Sunt discuţii pentru a înţelege exact care ar putea fi impactul. Presupun că e vorba de un portofoliu de ţări, nicăieri nu scrie că asta se aplică la fiecare ţară în parte", a declarat van Groningen. Acesta îndeamnă la calm şi afirmă că mesajul tramis de preşedintele Traian Băsescu pune presiune pe Banca centrală a Austriei pentru a clarifica ideea anunţată luni. Şeful BCE: Erste menţine expunerea pe România Directorul executiv al Băncii Comerciale Române, Dominic Bruynseels, a declarat că Erste îşi va menţine expunerea pe România, iar principalul obiectiv este finanţarea investiţiilor în infrastructură.
"Finanţarea infrastructurii este o prioritate pentru noi şi ne vom axa pe aceste investiţii în viitor", a afirmat acesta. "Cei care investesc în România sunt cei care o cunosc, cei care sunt aici deja. România este un loc bun în care să faci bani. Trebuie însă să o cunoşti ca să faci afaceri profitabile", a adăugat oficialul BCR.