Băsescu nu acceptă condiţii pentru banii UE

Referirea la reformele din justiţie din scrisoarea de împrumut de la Uniunea Europeană ar putea ţine creditul departe de România.

Frica de a rata o parte din împrumutul de cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană (CE) ne va urmări în continuare. Aceasta deşi formularea referitoare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care conţine angajamentele României pentru reformele din justiţie şi lupta anticorupţie, nu a fost cuprinsă în textul propriu-zis al scrisorii de împrumut de la Comisie.

Lipsa unei formulări explicite însă nu înseamnă că am scăpat de povară: referirile la MCV sunt cuprinse în preambulul documentului, după cum a recunoscut, ieri, chiar premierul Emil Boc.   Radka Kohutová, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe al Cehiei, ţara care deţine preşedinţia Consiliului Europei, a declarat, pentru EVZ, că „MCV, justiţia şi absorbţia fondurilor structurale nu reprezintă condiţii pentru acordarea asistenţei financiare. În decizia Consiliului se menţionează că reprezentanţii Comisiei vor continua să monitorizeze progresele, aplicând procedurile existente relevante”.   Printre condiţiile enumerate de Kohutová sunt revenirea, în timp, la un deficit bugetar de 3% din PIB, încadrarea deficitului pentru 2009 în limita de 5,1% din PIB, reducerea cheltuielilor în sectorul de stat, reforma sistemului public de salarizare şi de pensie, precum şi continuarea reformelor structurale. Condiţionarea împrumutului, inacceptabilă România nu va accepta la Consiliul European din iunie ca împrumutul de la UE să fie condiţionat de progresele în justiţie, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. În acelaşi timp, a admis el, CE nu poate fi împiedicată să facă referire la monitorizarea pe justiţie în documentele de acord financiar.

Astfel, chiar dacă prima tranşă de bani va fi virată fără emoţii la începutul lui iulie, nu există garanţii că următoarele patru nu vor fi blocate prin invocarea unei eventual eşec al reformei în justiţie. Ca responsabili, Băsescu a arătat spre parlamentarii care tergiversează cele patru Coduri juridice şi „mai ţin” încă două dosare de politicieni blocate. PROCEDURĂ

Stresul deficitului bugetar, amânat pentru luna iulie

Recomandările pentru corectarea deficitului bugetar al României vor fi aprobate de miniştrii de finanţe din statele membre în reuniunea ECOFIN din 7 iulie, după ce vor fi adoptate de Colegiul Comisarilor şi dezbătute în Comitetul Economic şi Financiar, a anunţat Ministerul Finanţelor. Deşi reprezentanţii instituţiei precizează că numai statele din zona euro pot primi sancţiuni financiare, premierul Emil Boc a declarat că şi România poate fi amendată, cu sume de ordinul miliardelor de euro. Riscul cert este că, dacă nu vom reuşi să reducem deficitul bugetar, vom pierde o parte sau chiar toţi banii europeni din Fondul de Coeziune.